Pénz- és tőkepiac

Nagyot nőhetnek a privátbankok

Nagyot nőhetnek a hazai privátbankok a következő években – vélekedik Karagich István. A Blochamps Capital ügyvezetője szerint a vagyoni adatok szerint hatalmas a vagyonkoncentráció a gazdagok között.

A hazai privátbanki számlákon kezelt 2022-ig az európai átlagot messze meghaladóan, éves szinten 12 százalékkal nőhet – vélekedik Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője.

Ma több mint 43 ezer ügyfélszámlát kezelnek a privátbankok, a kezelt vagyon 4692 milliárd forintra rúg, ami 13 százalékos növekedés a 2017. év végi adatokhoz képest.

A szakember szerint a világban az 1–30 millió dollárral rendelkező vagyonosok száma az elmúlt évben 1,9 százalékkal bővült, a kezelt vagyon növekedése 1,8 százalékos volt, s 61,275 milliárd dollárt tett ki. Ha a 30 millió dollár feletti vagyongyarapodásokat is hozzávesszük, a bevétel exponenciálisan bővül, ami a vagyonkoncentráció bizonyítéka.

Fotó: Shutterstock

Ugyancsak erre utal, hogy miközben a vagyonosok 90 százalékának 1–5 millió dolláros a vagyona, az általuk birtokolt vagyontömeg a nyilvántartott privátbanki vagyonnak alig több, mint 60 százalékát adja.

Az elmúlt évben Dél-Amerika és Afrika vagyonosai inkább vagyont vesztettek, Európára vagyonfelhalmozás volt jellemző.

2005-ben 8625 olyan magyart tartottak nyilván, akinek a vagyona meghaladja a 300 millió forintot, 2016-ra számuk 14 548-ra nőtt, tavaly pedig a Blochamps szerint 16 778-ra emelkedett. A társaság számításai szerint ez a kör 2025-re 21 ezer fölé emelkedhet, 2028-ra pedig több mint 25 ezer ilyen honfitársunk lehet. Karagich István hozzáfűzte, hogy az e körbe tartozók döntő része – a legalsó vagyoni réteghez tartozó 90 százalék – nem likvid, hanem ingatlanvagyonnal rendelkezik, a számuk felfutása az ingatlandrágulással függ össze.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

vagyon privátbankok Blochamps Capital
Kapcsolódó cikkek