Pénz- és tőkepiac

Nem csitulnak a botrányok a bankokban

Szakértők szerint az európai banki szabályozás hiányos az angolszászhoz képest, ezért ilyen sok a hasonló típusú összejátszási ügy.

Az Európai Bizottság (EB) nemrégiben közölte, hogy nyolc meg nem nevezett európai bank ellen indul versenyfelügyeleti eljárás. A bizottság szerint a hitelintézetek 2007 és 2012 között kartelleztek az európai államkötvényügyletek során. Egyes üzletkötők érzékeny információkat oszthattak meg egymással, főleg online csetszobákban. A bizottság szerint a vállalatok egymás közti kommunikációja torzította a versenyt a nagyjából 9400 milliárd eurós európai kötvénypiacon.

Fotó: Arne Dedert/dpa

Az EB közleménye hangsúlyozta: nem valószínű, hogy rendszerszintű visszaélésről volt szó, inkább egyes üzletkötőkre vonatkozhat a vád. Az érintett bankok már megkapták a bizottság értesítését, amelyre írásbeli választ küldhetnek, és szóbeli meghallgatást is kérhetnek, hogy ott fejtsék ki ellenérveiket.

Ha bebizonyosodik, hogy megszegték a versenyszabályokat, az adott bank globális árbevételének legfeljebb 10 százalékáig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Mivel Margrethe Vestager, az unió versenyjogi biztosa az elmúlt években többször harcolt ki a bizottságon belül több milliárd eurós bírságokat főleg technológiai vállalatok ellen, ezért a mostani eljárásban is aggódhat a nyolc bank vezetősége. A Deutsche Bank a közelmúltban többször volt versenyfelügyeleti eljárás alanya, így most is felvetődött az érintettsége az ügyben. Karl von Rohr, a bank adminisztratív vezetője azonban múlt pénteken közölte: nem érintettek az ügyben.

Több elemző megjegyezte, hogy az európai bankszektor versenyfelügyeleti szabályozása meglehetősen hiányos az angolhoz és az amerikaihoz képest, ezért fordulhat elő jóval több visszaélés az itteni piacon.

Legutóbb a múlt év végén indított eljárást a bizottság a Deutsche Bank, a Credit Suisse és a Crédit Agricole ellen az eurókötvények másodlagos piacán való kartellezés miatt, bár ekkor a Credit Suisse már amúgy is versenyfelügyeleti eljárás alatt állt. Tavaly a japán versenyfelügyelet vizsgálódott a Deutsche Bank és a Bank of America ellen, novemberben a brit piacfelügyelet is kartellezés miatt kezdett vizsgálatba meg nem nevezett európai bankok ellen.

Nyereséget termelt a Deutsche Bank

Négy év óta először nyereségesen működött a legnagyobb németországi kereskedelmi bank, a Deutsche Bank tavaly, jóllehet a negyedik negyedévet a vártnál nagyobb veszteséggel zárta.

További részletek a Világgazdaság hétfői számában

 

európai bankok Deutsche Bank európai bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek