Pénz- és tőkepiac

Túlzottan konzervatív a Sirius előrejelzése

A társaság 6,1 milliárd dolláros bevételi és 2,3 milliárd dolláros kiigazított EBITDA-várakozásai 2019-re mérséklődő növekedést jeleznek.

Hosszas huzavonát követően, február elején sikeresen lezárult a Pandora felvásárlása a SiriusXM által. A piac a felvásárlást a 2018-as bejelentés óta kifejezetten pozitívan kezelte, számos szinergiát látva a zenei streamingszolgáltató és a műholdas rádiózásban utazó cégek ötvözésében. Alig zárult le a tranzakció, de már látszanak a jelei annak, hogy nem volt megalapozatlan a befektetők optimizmusa.

A Pandora tőzsdei szereplése nem bizonyult sikertörténetnek. A 8,38 dolláros felvásárlási ár ugyan nem rossz a 3 dolláros mindenkori minimumértékekhez képest, de nagyjából a fele a 16 dolláros IPO-árazásnak. Ami a Siriust illeti, saját részvényeinek 8 százalékával fizetett egy olyan vállalatért, amely a bevételének 20-25 százalékát teheti ki 2019-ben, és az sem kétséges, hogy a streamingszolgáltató a Sirius zászlaja alatt jóval hamarabb termelhet profitot, mint egymagában. A két cég kombináltan mintegy 115 millió felhasználóval rendelkezik, ebből 40 millió előfizető, a maradék 75 millió ügyfél esetében a hirdetések útján juthatnak bevételhez. Ennyi felhasználó elképesztő mennyiségű értékes adatot biztosít a Sirius számára, ami többek közt a hatékony termékfejlesztésben is segít.

Itt kapcsolódik a képbe a Toyotával kötött megegyezés, amely szerint

2028-ig a SiriusXM hardverje kerül minden Toyotába.

Ha sikerül az így létrejövő óriási potenciális hallgatóbázisnak a megfelelő termékeket kínálni, az jókora bevételnövekedést eredményezhet az elkövetkező években. Ennek érdekében a Sirius a Netflixtől is vásárol tartalmat a saját gyártású podcastok, talk show-k mellé.

Az út építőkövei lényegében le vannak helyezve a SiriusXM elé, már csak végig kell rajta menni, változatlanul pozitív a vállalat jövője többéves távlatban.

A társaság 6,1 milliárd dolláros bevételi és 2,3 milliárd dolláros kiigazított EBITDA-várakozásai 2019-re mérséklődő növekedést jeleznek,

ám ezek valószínűleg meglehetősen konzervatív számok, nem lenne meglepő, ha ennél erősebb évet zárna a Sirius.

STRATÉGIA Sirius XM
Kapcsolódó cikkek