Pénz- és tőkepiac

Két forint bevételre egy forint kifizetés jutott az elmúlt évben

Az életbiztosítási kifizetések drasztikus esése a fő oka, hogy a hazai biztosítási szektor kárhányada történelmi mélypontra, 50 százalék alá csökkent. A vagyonbiztosítási kárhányad is esett tavaly, ám itt évenként hullámzik a piac.

A hazai biztosítási szektor tavalyi profitugrása, az, hogy a piaci társaságok adózott eredménye negyedével, a 2017. évi 57,94 milliárdról 72,88 milliárd forintra emelkedett, jókora részben a nagyot javuló kárhányad eredménye – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatsoraiból. A jegybank – fióktelepek nélkül számított – adatsora szerint a hazai biztosítók tavalyi kárráfordítása 509,7 milliárd forint volt, 7 százalékkal kisebb arányú a bázisév 548,6 milliárdjánál.

Ennek következtében – valamint azért, mert a szektor díjbevétele ellentétes irányban, 7,1 százalékkal, 1024,1 milliárd forintra nőtt – a biztosítási szektor kárhányada, vagyis a díjbevétel-arányos kárráfordítás a bűvös 50 százalék alá csökkent.

A jegybank eredménysoron kimutatott kárráfordítási adataiból („sima” kárráfordítást csak 2016-tól vezet az MNB) az látszik, hogy a számottevő csökkenés nem a jegybank által problémásnak tekintett nem életágban jelent meg (ennek az üzletágnak a kárhányada ugyanis a 2017-es 38,6 százalékról csak 36,9 százalékra csökkent, mivel a díjbevételek 10,5 százalékos bővülésének pusztán felével nőttek a károk). Ettől függetlenül a vagyonágon a kárhányad viszonylag stabil.

A vagyonbiztosítási kárhányad is esett a múlt évben, de a piac hullámzik
Fotó: Shutterstock

A mostani mélyponthoz képest az évtizedben a legnagyobb kárhányad 44 százalék volt, és 2013-ban jegyezték fel. Ekkor pusztított a térségünkben a hatalmas árvíz. Nem érdemes vitatni a jegybank azon megállapítását, amely szerint a nem életágon a 2018-as díjnövekedés túlkompenzálta a károk és a költségek növekedését, de érdemes hozzátenni, hogy az elmúlt hét évből négyben a díjbevételek bővülése meghaladta a kárráfordítások bővülését, háromban pedig a károk szaladták túl a piac bevételi számait.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

biztosítók kárhányad
Kapcsolódó cikkek