Pénz- és tőkepiac

Magasabb szintre segít az ELITE Program

Másfél éve fut a BÉT és a Londoni Tőzsde közös vállalatfejlesztési képzése, az ELITE Program. Eddig a várakozások feletti számban csatlakoztak a magyar cégek.

Tavaly már a teljes évben futott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vállalatimenedzsment-kultúra fejlesztését célzó, a londoni tőzsdével közös kezdeményezése. Elégedett az eddigiekkel?

Tizenhét hazai kis-, közép- és nagyvállalat vesz részt a programban, ami jelentős eredmény a negyven országból csatlakozó 1070 nemzetközi céggel összevetve. Úgy látjuk, a részvétel kifejezetten hasznára válik a hazai vállalatoknak. Én optimista beállítottságú vagyok, de nem gondoltam, hogy ennyi idő alatt 17 hazai kkv az ELITE-tel közösen vág bele szervezetének fejlesztésébe vagy akár átalakításába. Ezzel a részvételi számmal egyébként vezetjük a nemzetközi csoportot.

Az eddigi tapasztalatok alapján változott a „célcsoport”?

Alapvetően nem. Továbbra sem a startupoknak szól az ELITE, hanem a hárommilliárd forint feletti éves bevételt elérő vagy ez alatti teljesítmény esetén dinamikus növekedési terveket felvázoló cégek találhatják meg a számításaikat az ELITE-ben.

Melyek a legnépszerűbb programpontok, és milyen céllal érkeznek a csatlakozók?

Mindegyik vállalat sztorija más, de mindegyik a hatékonyságnövelő struktúrafejlesztésben érdekelt. Jellemzően eljutottak már arra az érettségi szintre, amikor az alapító-tulajdonosok – akik szinte mindig ügyvezetők, cégvezetők is egyben – egy kicsit hátralépve, a napi operáció sűrűjéből kicsit elhatárolódva szeretnének egy középtávú stratégiát kialakítani, a tulajdonosi-menedzseri pozíciókat szétválasztanák, és egyértelműen a hatékonyság növelése a céljuk. Az ELITE nem arra ad választ, hogyan lehet árbevételt javítani 2019-ben, vagy új ügyfeleket felkutatni. A program tíz modulban zajlik, ezek közül talán a növekedési stratégiák, a nemzetközi piacra lépés, a hatékony vállalatirányítás témája érinti a legtöbb csatlakozót. Tudjuk persze, hogy az ELITE tagjainak van gyakorlata e kérdéskörökben, de örömmel látjuk, hogy nyitottak az új gondolatok, megközelítések befogadására.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Mekkora az a hazai vállalati kör, amely profitálhatna az ELITE-ből?

Mintegy kétezer hazai kkv-t látunk alkalmasnak az említett kvantitatív feltételek teljesülése mellett. Azt reméljük, hogy a következő egy-két évben harminc-negyven közé nő az ELITE-ben részt vevő hazai vállalatok száma. Az eddigi kétéves képzés marad a jelenlegi feltételek mellett, de igény szerint egy-másfél év alatt is teljesíthető lesz. Azt látjuk egyébként, hogy a program résztvevői újragondolt stratégiával folytatják a cégük irányítását, és erre már a képzés korai szakaszában sort kerítenek.

Az ELITE résztvevőinek körében mennyire lehetséges jövőkép a tőzsdei megjelenés?

A programhoz tavaly csatlakozó Megakrán már a BÉT Xtend piacát erősíti, és további szándékokról is tudunk. Annyi biztos, hogy az ELITE-ben felvértezett cégek szinte tőzsdeéretté válnak, döntsenek akár tőkebevonás mellett, akár pedig úgy, hogy megújított vállalati szervezettel, felépítéssel folytatják a működésüket, de nem méretik meg magukat a börzén.

Az eddigiek alapján érte önt meglepetés a cégek részéről?

Talán az, hogy mennyire hasonló problémákkal küzdenek a magyarországi kkv-k. Konjunktúra-időszakban vagyunk, sok társaság kiváló árbevétel-növekedésről számol be, de a vállalati struktúra átalakítása nem követi ezt a dinamikát. Általános probléma a tulajdonosok körében a generációváltás kérdésköre. Gyakori, hogy egy cég tulajdonosainak egészen más a jövőképük, de a napi operatív ügyek intézése mellett nincs kapacitásuk közép- és hosszú távú tervek lefektetésére sem. Persze az ELITE-ben részt vevő cégek is más-más fejlettségi fázisban vannak, eltérő célkitűzésekkel.

Az évi tízezer eurós költség megterheli a vállalatokat? Hogyan fogadják a cégek, hogy a menedzsment több tagja is részt vesz a programban?

Azt gondolom, a számszerűen kimutatható az eredményesség növekedésében. A visszajelzések szerint a képzés egyáltalán nem tankönyv jellegű, hiteles szakértők nyújtanak a gyakorlatban hasznosítható tudást. Más a program, mint egy MBA, itt a képzés nem egy személynek, hanem a menedzsment tagjainak és a tulajdonosoknak szól, pénzügyi igazgatóknak vagy akár HR-vezetőknek. A program egyik sarokköve, hogy a most még one man show-ként működő vállalkozásból ütőképes cég váljon, ugyanis egyértelműen kockázatot jelent, ha túlságosan koncentrált a vállalatirányítás.

Mikor indul a tavaszi program?

Április 10-ig lehet jelentkezni, a képzés pedig április 25-én indul, az ősszel pedig egy újabb program kezdődik.

BÉT elite program londoni tőzsde Paulovits Márton
Kapcsolódó cikkek