Pénz- és tőkepiac

Szerényebb eredmények jöhetnek idén

Alapvetően pozitívak a magyar blue chipek 2019-es kilátásai, kérdés, hogy a lassabb növekedési fázisba érkező gazdasági környezetben változik-e a befektetők megítélése.

A magyar részvénypiac legnagyobb kapitalizációjú cége, az OTP tavaly folytatta régiós terjeszkedését, sőt az elmúlt évben felgyorsultak a banki akvizíciók. A hazai pénzintézetnek kapóra jött, hogy a francia Société Générale kivonul a régiónkból, és 2016-tól kezdve már a hatodik bankját is eladta, illetve eladja az OTP-nek. A leánybankok konszolidációja folyamatos, az eredménytermelés is az elvárások szerint alakul, a csoportszintű nyereség csaknem fele már külföldről érkezett tavaly. Csúcsra ért a bankcsoport profitja, teljesítve Csányi Sándor elnök-vezérigazgató egymilliárd eurós tervét-elvárását, a bank forintban számolva 318 milliárdos eredménnyel zárta a 2018-as évet. A kedvező hazai makrogazdasági folyamatoknak köszönhetően nőtt a hitelezés, a bankpapír árfolyama pedig történelmi rekordokat döntött, 13 ezer forint felett járt. A várakozások szerint a tavalyi egymilliárd eurós profit megismétlődhet idén, de ennél merészebb álmokat is szőhetnek az OTP-nél.

Az elmúlt évben a Richter-részvény piacát inkább a negatív hírfolyam befolyásolta, holott kedvező információk is érkeztek a gyógyszergyártó háza tájáról. A negatívumok a nőgyógyászati kulcskészítmény, a méhmióma gyógyszeres kezelésére egyedül alkalmas Esmya körül összpontosultak. A szer forgalmazását felfüggesztette, majd szigorú korlátozásokkal ugyan, de visszaengedte a piacra az Európai Gyógyszerügynökség. A forgalomkiesés fájdalmas volt, az éves értékesítés 72 százalékkal esett vissza, amit újabb nagy összegű értékvesztési leírás követett. Augusztusban derült ki, hogy minden bizonnyal csúszik a gyógyszer bevezetése az amerikai piacra, sőt – mint később nyilvánvalóvá vált – nem biztos, hogy elindulhat a forgalmazás az Egyesült Államokban. A Richter másik terméke jól szerepelt, a Vraylar-értékesítés után tavaly csaknem 76 millió dollár érkezett a céghez a forgalmazó Allergantól. A befektetők azt látják, hogy a korábban meghirdetett specialty pharma fordulat egyelőre csak szinten tartja a vállalat eredményét. A cég idei profitmarzs-előrejelzését több elemző is konzervatívnak, illetve pesszimistának véli, és ezzel indokolja a alulteljesítését.

A Mol a kedvezőtlenül alakuló iparági marzsok ellenére dollárban számolva 2,69 milliárdot ért el az újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-ban 2018-ban, ami jóval meghaladta a már eleve felfelé módosított 2,4 milliárd dolláros célt is. A társaság ezen a tételsoron 2019-ben 2,3 milliárd dollárra számít, ez 390 millió dollárral alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A finomításban legalább három stratégiai fontosságú projekt végső beruházási döntését hozzák majd meg, és további 50 millió dollár hatékonyságjavulás elérését célozzák a DS2022 programban. A sziszeki finomító jövőjét illetően nem jutott dűlőre a Mol és az INA: az anyavállalatnak a veszteségtermelő tevékenység leállítása, a horvátoknak a gyártás nyereségessé tétele áll az érdekükben.

A Magyar Telekom (MT) kereskedésének legszínesebb mozzanata az elmúlt 12 hónapban az volt, amikor november közepén felreppent a pletyka, hogy a Deutsche Telekom ajánlatot kapott valakitől az MT-ben meglévő 59,21 százalékos részesedésére. Kétmilliárd eurós árat emlegettek, bár nem lehetett tudni, hogy ez a pontosan mire vonatkozik. A hír kacsának bizonyult, de megmozgatta az árfolyamot. A társaság túlteljesítette az éves saját céljait, a 2018-as teljes, 657 milliárdos bevétel 4 százalékkal, a 193 milliárd forintos EBITDA pedig

2 százalékkal volt magasabb, mint a várakozás. A 2019-es célkitűzések szerint a bevételek kissé csökkenhetnek, az EBITDA 1-2 százalékkal növekedhet, a frekvenciaköltség nélküli CAPEX változatlan maradhat, ennek megfelelően két forinttal emelkedhet a 25 forintos idén kifizetett Az osztalékfizetésnél az MT-nek figyelembe kellett vennie, hogy a médiahatóság 2019 közepén tervezi a 700 megahertzes mobilfrekvencia pályázati kiírását, ennek költsége 50-65 milliárd forint lehet.

Ezek is érdekelhetik