Pénz- és tőkepiac

Szerényebb eredmények jöhetnek idén

Alapvetően pozitívak a magyar blue chipek 2019-es kilátásai, kérdés, hogy a lassabb növekedési fázisba érkező gazdasági környezetben változik-e a befektetők megítélése.

A magyar részvénypiac legnagyobb kapitalizációjú cége, az OTP tavaly folytatta régiós terjeszkedését, sőt az elmúlt évben felgyorsultak a banki akvizíciók. A hazai pénzintézetnek kapóra jött, hogy a francia Société Générale kivonul a régiónkból, és 2016-tól kezdve már a hatodik bankját is eladta, illetve eladja az OTP-nek.

A leánybankok konszolidációja folyamatos, az eredménytermelés is az elvárások szerint alakul, a csoportszintű nyereség csaknem fele már külföldről érkezett tavaly. Csúcsra ért a bankcsoport profitja, teljesítve Csányi Sándor elnök-vezérigazgató egymilliárd eurós tervét-elvárását, a bank forintban számolva 318 milliárdos eredménnyel zárta a 2018-as évet.

A kedvező hazai makrogazdasági folyamatoknak köszönhetően nőtt a hitelezés, a bankpapír árfolyama pedig történelmi rekordokat döntött, 13 ezer forint felett járt. A várakozások szerint a tavalyi egymilliárd eurós profit megismétlődhet idén, de ennél merészebb álmokat is szőhetnek az OTP-nél.

Az elmúlt évben a Richter-részvény piacát inkább a negatív hírfolyam befolyásolta, holott kedvező információk is érkeztek a gyógyszergyártó háza tájáról. A negatívumok a nőgyógyászati kulcskészítmény, a méhmióma gyógyszeres kezelésére egyedül alkalmas Esmya körül összpontosultak.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

OTP bankpapír blue chipek
Kapcsolódó cikkek