Pénz- és tőkepiac

Sztori nélkül is szárnyal a SET Group

A héten kétszer is limitig húzták a SET Group részvényeit, a kurzus 390 forintról 560 forintig szárnyalt anélkül, hogy különösebben fontos hír mozgatta volna meg az árfolyamát.

Bár a nagytulajdonos J. G. Sunflower épp a napokban lépte át a 15 százalékos küszöböt a SET Groupban, ám ennek oka a még februárban elhatározott zárt körű tőkeemelés során keletkeztetett részvények március 18-i bevezetése volt. A tőkeemelés előzménye, hogy a Sunflower Kft. és Koletics Péter igazgatósági tag február 8-án apportszerződést kötött a SET Grouppal, és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás címén a társaság rendelkezésére bocsátották a vele szemben fennálló 268,3 millió forintnyi követelésüket. Ebből a pénzből a SET korábban feltőkésítette a leányvállalatait és kifizette az MNB-bírságokat.

A vasúti biztosítóberendezéseket gyártó és szerelő Mátó-Stáb teljesen a SET Group irányítása alá kerül
Fotó: Shutterstock

Önmagában a tőkeemeléssel csupán 5 százalékot ugrott a Sunflower, ám március elején már lezajlott egy tulajdonosi átrendeződés, melynek során a Massa Bonorum az addig a tulajdonában álló SET-részvényeket a Sunflower rendelkezésére bocsátotta. Azzal a Sunflower részvényállománya elérte a SET Group alaptőkéjének 13,85 százalékát. Ez emelkedett a mostani zárt körű tőkeemelés nyomán 18,19 százalékra.

A Massa Bonorum és a Sunflower közötti ügyletről Orbók Ádám, a SET Group stratégiai igazgatója annyit mondott a Világgazdaságnak, hogy a szlovákiai anyacég magyar leányvállalatába apportálta a részvényeit, illeszkedve abba a stratégiába, hogy a SET tulajdonosi köre Magyarországra kerüljön.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Sunflower Kft. SET tőzsde
Kapcsolódó cikkek