Pénz- és tőkepiac

Csúnyán beesett a Waberer’s

Év eleje óta megfeleződött az árfolyam, miközben nagymértékű átalakítás indult a cégnél.

Igaz, hogy az elmúlt néhány negyedévben veszteséget termelt a Waberer’s, mégis túlzásnak tűnik az az értékcsökkenés, amelyen a árfolyama átment az elmúlt néhány hónapban. Év eleje óta megfeleződött az árfolyam, miközben nagymértékű átalakítás indult a cégnél az új vezérigazgató februári érkezésével: Robert Ziegler nem is olyan rég egy sikeres átalakítást már levezényelt a DHL angliai leányvállalatánál.

Az idő rövidsége miatt Ziegler intézkedéseinek hatása még nem igazán tükröződött az első negyedéves eredményen, hiszen a periódus március végével záródott. A változások valószínűleg a második negyedévben lesznek majd érzékelhetők, de erősebb pozitív fordulatot az eredményességen csak az év második felében láthatunk. A Waberer’s első körben csökkenti kamionjainak számát, és megerősíti, átalakítja az értékesítési tevékenységét. Az árazási és az útvonaltervezési szoftverét is frissíti új – fontossá vált – változók beépítésével. Ennek köszönhetően a kamionok kihasználtsága az elmúlt több mint egy év során tapasztalt, mintegy 15 százalékos csökkenés után újra emelkedésnek indulhat, s nyereségbe fordíthatja a vállalatot.

Sőt, a stabilizációt, a rövid távú átalakítást követően egy hosszú távú növekedési stratégia végrehajtását is megkezdi a vállalat, amelyről bővebb tájékoztatást a második negyedéves eredmények közlése után, augusztusban kaphatunk majd.

Ezek után marad a kérdés, hogy ez az árfolyam mennyire reális. Ha a cég saját tőkéjét nézzük, akkor az egy részvényre jutó érték kicsivel 2600 forint fölött van, ha csak a fizikai eszközök nettó értékét nézzük, akkor is 1500 forint körüli értéket kapunk. Eközben a részvényárfolyam az utóbbi napokban 1200 és 1300 forint között mozgott, azaz kevesebb, mint a könyv szerinti érték felén. Magyarán, ha az összes materiális eszközt ennél a részvényárnál értékesítenénk, akkor mintegy 20 százalékkal több maradna a zsebünkben. És akkor a nem materiális javak értékével még nem is számoltunk.

Waberer's Holding Zrt.
Kapcsolódó cikkek