Pénz- és tőkepiac

Erősen kezdte az évet az RWE

Az RWE kiigazított EBITDA-ja jelentősen meghaladta a 317 millió eurós konszenzust.

Az RWE német közműszolgáltató vállalat kiigazított EBITDA-ja jelentős mértékben meghaladta a 317 millió eurós elemzői konszenzust, és 510 millió eurót ért el az első negyedévben, ami 70 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A negyedév erős eredményéhez a kereskedési divízió 255 millió euróval járult hozzá. Mivel ennek az üzletágnak a teljesítménye igen változékony, ezért a menedzsment nem változtatott az idei évre vonatkozó EBITDA-prognózisán: továbbra is 1,2–1,5 milliárd euró közé várja – ebből már csaknem 40 százalék teljesült az első negyedév során.

Az idei év eredménye után a vállalat 80 cent osztalékot tervez kifizetni, ez 3,4 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A Bloomberg elemzői konszenzusa az elmúlt négy hét során az egy részvényre jutó eredményvárakozását 16 százalékkal emelte, miközben az árfolyam 5,8 százalékot erősödött ugyanezen időszak alatt. A 2019-re várt profit alapján számolva 22,5-es P/E-mutatón forognak a cég részvényei, ami az európai közműcégek 15,6-es mediánértékét felülmúlja ugyan, de a 2020-ra várt eredménynövekedés alapján számolt 13-as P/E-je már a 14,2-es medián alatti árazást jelez. A vállalat leányvállalatának, az Innogy megújuló áramtermeléssel foglalkozó egységének folyamatban van az egyesítése az E.ON-tól átvett zöldáramtermelő üzletággal – az eszközcserével az RWE 16,7 százalékos részesedést szerzett az E.ON-ban, és megerősítették piaci pozíciójukat Németországban.

Az átalakulással az RWE a harmadik legnagyobb megújulóenergia-termelővé lépett elő Európában az Enel és az Iberdrola után, és energiatermelésének 60 százaléka már zéró szén-dioxid-kibocsátással jár. Az irány a zöldenergia lesz a jövőben is: évente nettó 1,5 milliárd tőkét terveznek fordítani megújulóalapú beruházásokra, és jelentősen növelni akarják jelenlétüket az amerikai piacon. A vállalat a nem ciklikus iparágban tevékenykedik, ezért egy esetlegesen csökkenő kockázati étvággyal jellemzett piacon is felülteljesíthet.

 

RWE
Kapcsolódó cikkek