Pénz- és tőkepiac

Kockázatokra panaszkodnak a bankok

Divat a romló külső körülményeket okolni a gyengébb teljesítményért, ám az európai bankszektor krémje a profittermelésben még mindig erősnek mutatkozik.

A nehezedő piaci körülményeket okolja Ralph Hamers vezérigazgató az ING Group gyengébb első negyedéves teljesítményéért. A legnagyobb holland hitelintézetnél a nyomott euróövezeti kamatkörnyezetet, az egyre jelentősebb, de még mindig alacsony hitelkockázati tényezőket, ezzel együtt a növekvő céltartalékolási kényszert sorolták a profitot apasztó tényezők közé. A kiigazított negyedéves eredmény végül 1,12 milliárd euró volt, 6,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Forrás: AFP

A Reuters konszenzusa 1,15 milliárdról szólt. Bevételeik 2,7 százalékkal 4,58 milliárd euróra gyarapodtak. A céltartalékot 85-ről 207 millió euróra növelték. A bank kihelyezései az időszakban 8,7 milliárd euróval, betétei 4,8 milliárddal emelkedtek. A bank tőkeellátottsága megfelelő, Tier 1 mutatója a negyedév végére 14,5-ről 14,7-re javult.

Hamers felhívta a részvényesek figyelmét, hogy

a makrogazdasági kilátások romlanak, az amerikai adócsökkentés kedvező hatásai egyre kevésbé érzékelhetők, Európában pedig a kereskedelmi háború és a Brexit okozhat váratlan kockázatokat.

Az ING nincs csúcsformában, egy év alatt 53-ról 42 milliárd euróra esett a piaci értéke, a gyorsjelentésre 0,6 százalékos gyengüléssel reagált az árfolyam az amszterdami tőzsdén.

Ellentétes, felívelő pályán halad a BNP Paribas, amely Párizsban 3 százalékot erősödött a 22 százalékkal 1,92 milliárd euróra nőtt profitjának köszönhetően. A konszenzus 1,71 milliárdos volt. A BNP bevételei 3,2 százalékkal 11,14 milliárd euróra híztak az első negyedévben, itt félmilliárddal tévedtek az elemzők.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Lloyds Banking Group ING BNP Paribas
Kapcsolódó cikkek