Pénz- és tőkepiac

Lökést kap a vállalati kötvények piaca

Jelentősen élénkítheti a vállalati kötvények magyarországi piacát a Magyar Nemzeti Bank júliusban induló programja. Az újonnan kibocsátott papírokat a tőzsdére is bevezetik.

Július elsején indul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramja (NKP), amelyben a jegybank 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi tevékenységű vállalatok által kibocsátott, jó minősítésű kötvényt – derül ki az MNB honlapján közzétett terméktájékoztatóból. Ebben a jegybank kiemeli, hogy a program paramétereit a bankszektor szereplőivel egyeztetve alakították ki, nagymértékben támaszkodva az Európai Központi Bank vállalatikötvény-vásárlási programjának feltételeire és gyakorlatára.

Az Magyar Nemzeti Bank épülete
Fotó: Földi D. Attila

Ami a főbb feltételeket illeti, a kibocsátások értékének el kell érnie az egymilliárd forintot 3 és 10 év közötti, eredeti futamidő mellett. A kötvényeknek forintban denominált, fedezetlen értékpapíroknak kell lenniük, amelyeket akár nyilvánosan, akár zártkörűen is forgalomba lehet hozni.

A kibocsátott kötvényeknek jó – legalább B+ – minősítéssel kell rendelkezniük. Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot.

További, nagyon fontos feltétel, hogy – a piaci likviditás és a transzparencia növelése érdekében – a kibocsátóknak a kötvényeiket a forgalomba hozatal utáni 180 napon belül be kell vezetniük a Budapesti Értéktőzsdére.

A nyilvánosságra hozott paraméterek alapján az MNB programja nagyot lendíthet a magyarországi vállalatikötvény-piacon, hiszen több száz milliárd forinttal növelheti a most 600 milliárd körüli állományt. (Utóbbi ráadásul nagyon kevés szereplőhöz kötődik.) A program hatásaként jelentősen bővülhet a vállalati kötvényt kibocsátó cégek köre, ezzel úgy szélesedhet a kínálat, hogy közben nő a konstrukció ismertsége és elfogadottsága.

Útmutató is készült a cégeknek

A vállalatokat az MNB egy, a kötvénykibocsátás folyamatát áttekintő útmutató közzétételével segíti – közölte a jegybank. Az útmutató eligazítást ad egy olyan kötvénykibocsátáshoz, melynek során az NKP keretében a jegybank is megjelenhet a befektetők között kötvényvásárlóként. Az útmutató tartalmazza ennek szükséges feltételeit és a főbb teendőket a befektetési szolgáltatóval történő kapcsolatfelvételtől a dokumentációs előkészületeken és a hitelminősítésen át a sikeres aukcióig, valamint a futamidő alatti teendőkig. Az MNB honlapján létrehoztak egy regisztrációs felületet is azon vállalatoknak, amelyek érdeklődését a program komolyan felkeltette, és szeretnének abban részt venni.

A jegybank Növekedési Kötvényprogramjának kidolgozásáért felelős igazgatójával, Nagy Viktóriával készült interjúnk a Világgazdaság holnapi számának 13. oldalán olvasható.

MNB vállalati kötvény
Kapcsolódó cikkek