Pénz- és tőkepiac

Még erősödhetnek a Roku-papírok

A Rokunál is elsődleges szempont a minél dinamikusabb növekedés, az eredmény egyelőre másodlagos.

Amikor utoljára vettük szemügyre a Roku részvényeit, a vállalat egy kifejezetten jó eredménnyel zárt 2018-as év után kezdett nagy menetelésbe, 25 dolláros mindenkori aljától először 45 dollárig, majd 70 dollár fölé emelkedett. Ekkor azzal a konklúzióval távolodtunk el a streamingszolgáltatásokkal foglalkozó vállalat részvényeitől, hogy 60 dollár alatt lehet érdemes keresni a beszállást legközelebb, ha a vállalat fenn tudja tartani az elmúlt negyedévekben látott emelkedés ütemét. Május elején megérkezett a várt jelentés, amelynek alapján véleményem szerint továbbra is az egyik legjobb tech papír maradt a Roku.

A Rokunál is elsődleges szempont a minél dinamikusabb növekedés, az eredmény egyelőre másodlagos.

A vállalat nem vallott kudarcot, hiszen az előző év azonos időszakához képest 51 százalékkal tudta növelni bevételét, amely már közel 207 millió dollárra rúg, felülmúlva mind az elemzők, mind a menedzsment várakozásait.

A vállalat emellett mérsékelt, 0,09 dolláros részvényenkénti veszteséget könyvelt el, ami a 0,24 dolláros várakozáshoz képest kifejezetten pozitív. A várakozások ilyen mértékű felülteljesítése miatt a menedzsment a 2019 év végi előrejelzését is pozitív irányba módosította. A fentiek alapján elmondható, hogy a Roku növekedési pályája a sziklaszilárd alapjain maradt. Felhasználói bázisát 40 százalékkal tudta növelni 2018 első negyedévéhez képest, 29,1 millióra. A streamelt tartalom órában kifejezett mennyisége ennél is nagyobb mértékben, 74 százalékkal növekedett, 8,9 milliárd órára.

A pozitív teljesítmény ellenére természetesen felmerül a kérdés, hogy nem szaladt-e el a Roku árazása az elmúlt hónapokban. P/S- (részvényár-árbevétel) alapon 7,4-es szorzón forognak a vállalat részvényei.

Ez önmagában nem túlzó, a kérdés inkább az, hogy az egyre erősödő konkurencia (Amazon, Apple, Samsung) milyen mértékben tudja visszaszorítani a vállalat növekedését. Rövid távon véleményem szerint még van tere az emelkedésnek, elérhetőnek tűnik a 92–100 dolláros zóna.

Roku-papírok
Kapcsolódó cikkek