Pénz- és tőkepiac

Startra kész az idei osztalékszezon

Hamarosan a kasszákhoz járulhatnak a befektetők, megkezdik az osztalékfizetést a BÉT-­en jegyzett tőzsdecégek. Ahány ház, annyi szokás – ez a nyereségrészesedés kifizetésének mikéntjére is igaz.

Lezárult áprilisban az évi rendes közgyűlések időszaka, a részvényesekhez hamarosan megérkeznek a 2018-as profitok után járó osztalékok, az arra való jogosultságot pedig még most sem késő megszerezni. A Világgazdaság osztalék-összeállításában 15 kibocsátó szerepel, a körképből kiderül, hogy elsőként az áramszolgáltatók részvényesei tehetik zsebre az őket megillető részt a két társaság tavalyi nyereségéből.

Fotó: AFP/Rolf Vennenbernd

Az Elmű és az ÉMÁSZ osztaléka 5 százalék feletti éves hozammal ér fel, az utalások május 14-én kezdődnek. Az áramszolgáltatók tájékoztatása szerint legkésőbb holnap, május 3-án vehet a tőzsdén Elmű- és ÉMÁSZ-részvényt az, aki szeretne jogot formálni az osztalékra. Tehát holnap meg kell venni a részvényeket ahhoz, hogy a tulajdonosi megfeleltetés napjára – a T+2 napos elszámolással –, május 7-re fizikailag is a befektető birtokába kerüljenek a részvények.

Az osztalékfizető részvények egyébként már a kifizetés előtti kereskedési napokon gond nélkül eladhatók, nem szükséges várni, az megilleti azt, akinek az értékpapírszámláján a részvények a tulajdonosi megfelelés napján szerepelnek.

Május 15-én fizet a tavalyi nyereségéből a BIF, osztalékszelvénnyel együtt a részvényeik utoljára jövő hétfőn forognak a BÉT-en. A Graphisoft Park nem közölte az osztalékfizetés napját, az irodapark-üzemeltető részvényesei így az alapszabályban szereplő – a közgyűlés utáni 21. munkanap – dátumra, május 29-re hagyatkozhatnak.

Ebben az esetben vélhetően május 20-án lesz utoljára lehetőség Graphisoft Park-részvényt venni az osztalékért. A kibocsátók többsége ugyanis a kifizetés mínusz 7 munkanap kalkuláció alapján határozza meg, hogy mikor forognak utoljára a szelvényekkel együtt a részvények, bár néhányan eltérnek ettől a szokástól.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

osztalék émász tőzsde Elmű BIF graphisoft
Kapcsolódó cikkek