Pénz- és tőkepiac

Becsengettek a 4iG-nek a tőzsdén

Prémium kategóriába kerültek a szerdai nappal a 4iG Nyrt. törzsrészvényei a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A legmagasabb osztályba csak a legszigorúbb kritériumoknak és szabályoknak megfelelő tőzsdei cégek részvényei kerülhetnek. Az átsorolást a vállalat kezdeményezte, a szintlépés feltételeit a vizsgálati időszakban teljesítette a társaság. Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója és Végh Richárd a BÉT vezérigazgatója ünnepélyes ceremónia keretében indították meg a június 19-i tőzsdei kereskedést.

Ünnepélyes csengetési ceremónia keretében kezdte meg első kereskedési napját a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában a 4iG Nyrt. Az ünnepségen a vállalat elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért mellett Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója is részt vett.

A 4iG Nyrt. az április 25-i közgyűlésén határozott a vállalat törzsrészvényeinek felaprózásáról (split).

Hamarosan a 4iG lehet a legnagyobb magyar informatikai társaság

Óriási potenciált lát az iparágban Jászai Gellért, ezért döntött úgy, hogy irányítói jogot szerez a 4iG-ban. Interjú.

A társaság közel 19 millió részvényének felosztását követően a korábban 100 forint névértékű értékpapírok 20 forint névértékű törzsrészvényekké alakultak. A split révén a társaság részvényállománya ötszörösére nőtt változatlan össznévérték mellett; a mintegy 94 millió részvénnyel rendelkező 4iG 2019. június 17-én kezdte meg új felosztásban a kereskedést.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója (b) és Jászai Gellért a 4iG elnök-vezérigazgatója
Fotó: BÉT

A kibocsátót a Budapesti Értéktőzsde a Prémium kategóriába sorolta, ahol ezzel jelenleg már 20 vállalat részvényei forognak a BÉT legnagyobb és a befektetők körében legnépszerűbb kibocsátóit csoportosító kategóriában.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója az ünnepélyes alkalomból elmondott beszédében köszönetet mondott munkatársainak, a vállalat befektetőinek és üzleti partnereinek. Hangsúlyozta, hogy az informatika területén az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező hazai vállalatot építik.

A prémium kategória azért is fontos a 4iG számára, mert további lendületet ad üzleti céljaink eléréséhez, ahhoz, hogy rövid időn belül a hazai IT-szektor piacvezető cégcsoportjává váljunk

– tette hozzá az elnök-vezérigazgató. Jászai Gellért elmondta, munkatársaival együtt továbbra is azért dolgozik, hogy Magyarország mellett a régióban is szakmai hírnevet szerezzenek a vállalatnak, illetve, hogy tovább erősítsék a részvényesek, illetve intézményi befektetőik bizalmát.

A hazai parketten a részvényeket három kategóriába sorolják, amelyek közül a Prémium a legmagasabb. A Prémium kategóriába történő átsorolást a kibocsátó kezdeményezheti. A kategóriaváltás legfontosabb alábbi feltételeinek megfelelt a 4iG Nyrt:

  • az adott értékpapír-sorozat árfolyamértéke elérje vagy meghaladja az 5 milliárd forintot, valamint legalább 2 milliárd forint Árfolyamértékű papír van közkézen;
  • az adott részvénysorozat tőzsdei bevezetésétől számítva 3 év eltelt;
  • a kibocsátó nem áll csődeljárás alatt, és a BÉT felé lejárt tartozása nincs;
  • kizárólag törzsrészvényeket lehet bevezetni a kategóriába.
  • BÉT tőzsde 4iG
    Kapcsolódó cikkek