Vélemény

Hamarosan a 4iG lehet a legnagyobb magyar informatikai társaság

Óriási potenciált lát az iparágban Jászai Gellért, ezért döntött úgy, hogy irányítói jogot szerez a 4iG-ban. Az üzletember szerint a pletykák ellenére Mészáros Lőrinccel a barátságuk változatlan, és továbbra is üzleti társak maradnak. Jászai terve, hogy a 4iG-ból piacvezető társaságot építsen, amihez akvizíciókon keresztül vezet majd az út.

Miért döntött úgy, hogy megvásárolja a 4iG-t?

Az informatika sikerre van ítélve, a jövő iparága. Az IT és a digitalizáció már most is meghatározza a mindennapjainkat, a privát szférától az üzleti életig bezárólag, ami a jövőben csak hatványozódik majd. A leginnovatívabb, a legnagyobb fejlődés előtt álló szektor, tehát befektetői szemmel nem volt nehéz döntés a részesedésszerzés.

A piacon olyan pletykát is lehetett hallani, hogy megromlott a kapcsolata Mészáros Lőrinccel, ezért távozott az Opus-Konzum éléről. Van mindennek bármi valóságalapja?

Szó sincs erről. Mészáros Lőrinccel a barátságunk változatlan, a munka-, illetve az üzleti kapcsolatunk alakult át, ami egy természetes folyamat része. Már tavaly, amikor a cégcsoport jövőjéről beszélgettünk, többször szóba került az IT mint iparág, amelyben mindketten óriási potenciált látunk. Felszínre került ugyanakkor az ehhez kapcsolódó rengeteg feladat is. Az ezzel járó felelősséget pedig csak úgy tudtam felvállalni, ha teljes egészében erre a feladatra koncentrálhatok. Számomra az is fontos motiváció volt, hogy tulajdont szerezhetek a vállalatban. Ennek megvalósítása, a feltételrendszer kialakítása egy hosszabb folyamat volt.

További részesedés megszerezését is tervezi az Opus-Konzum csoporttól?

Nincs ilyen terv. A befolyásszerzés jogi értelemben vett első lépése a tegnap bejelentett 32,02 százalékos tulajdonszerzésem volt, amit a kötelező nyilvános vételi ajánlat követ, és a folyamatot megállapodásunk szerint egy további, 8,2 százalékos részvénycsomag megvétele zárja.

Arra sincs forgatókönyv, hogy az Opus-Konzum csoport teljesen kiszáll a 4iG-ból?

Nem merült fel, hogy Mészáros úr megválna a részesedésétől, az Opus és a Konzum PE Magántőkealap révén továbbra is tulajdonos marad a társaságban. Tehát társak maradunk az üzletben, de a megszerzett részvénycsomagokkal önállóan irányítom a céget.

Jászai Gellért terve, hogy a 4iG-ból piacvezető társaságot építsen, amihez akvizíciókon keresztül vezet majd az út
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Milyen reakcióra számít a részvényesek részéről a kötelező vételi ajánlat kapcsán?

A jelenlegi árfolyam mellett túl sok racionalitás nem lenne abban, ha valaki vételre ajánlaná a részvényeit. Ez az összeg a jogszabályi előírások alapján alakult ki. Az ötödölés utáni árfolyamon számolva a 180 napos mozgóátlagból adódik a hozzávetőlegesen 676 forint. Emellett töretlen a hitem azzal kapcsolatban is, hogy a befektetők értékelik az eddigi munkánkat, és velünk tartanak a továbbiakban is.

Lesznek érdemi változások a cég vezetésében?

Az a csapat, amely ma a 4iG menedzsmentjét képezi, egy igen jó bázis. Ezt kell majd továbbfejleszteni ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célokat. Azokra mindenképpen számítok, akik már ma is a vállalat szakmai vezetői.

Többségi részvényesként mik a tervei rövid és középtávon a társasággal?

Kevésbé hiszek abban az integrátori szerepben, amit többen próbáltak az elmúlt évtizedben magyar vagy külföldi hátterű cégként elérni. Tehát abban a modellben, hogy a projekteket alvállalkozók garmadával kelljen megvalósítani. Hosszú távon akkor érhető el stabil piaci pozíció, ha a saját tudásbázisunkat, tehát a fejlesztői, mérnöki gárdát bővítjük, akik képesek is megvalósítani a projekteket, hogy mi magunk tudjuk kielégíteni a piaci igényeket. Az a célunk, hogy a teljes IT-életciklust végigkísérjük az ügyfeleknél, tehát minél több feladatot oldjunk meg mi, és egyre kevésbé támaszkodjunk alvállalkozókra, függetlenül attól, hogy piaci vagy állami megrendelőről van szó. Ennek megvalósítása nem könnyű feladat, mert bár Magyarországon nagyon sok a jó mérnök, szoftverfejlesztő, de nehéz őket megszerezni. Ha ma egy cég fejlődni, bővíteni tervez, akkor akvirálnia kell.

Vannak konkrét akvizíciós célpontok?

Vannak, és már nagyon közel járunk ahhoz, hogy hamarosan a konkrétumokat is eláruljuk, de most még nem tehetem. Az viszont nem titok, hogy a 4iG-t rövid időn belül piacvezető cégcsoporttá szeretnénk bővíteni.

Az ehhez szükséges forrásokat hogyan tervezik bevonni?

Árbevétel és eredményesség szempontjából is a társaság növekedési pályán halad, ezzel a tőkepiaci és a hitelpiaci lehetőségek is bővülnek, egyszerűsödnek.

Módosulhat esetleg a közkézhányad?

Máshonnan közelíteném meg a kérdést. A 4iG növekedési pályán áll, a fejlődési szakaszoknak, a céloknak kell majd alárendelni az eszközöket, illetve a forrásokat. Alkalmazkodni kell ugyanakkor a piachoz is, tehát ha például a kötvénypiacon jobb feltételekkel lehet pénzt bevonni, mint például a részvény- vagy hitelpiacon, akkor az előbbi megoldást kell választani. A jelenleg 38 százalék körüli közkézhányadot egészséges aránynak tartom.

Csúcsmenedzserként az ön neve korábban a tőkepiacokhoz, a befektetésekhez, illetve a turizmushoz volt köthető. Nem túl nagy váltás az informatika?

Elég sok területtel foglalkoztam az elmúlt húsz évben, és nem egy nap alatt ültem át egyik székből a másikba. A turizmus régi, állandónak mondható kötődés, de az elmúlt években felépítettünk egy tőzsdei holdingot, és számos iparágban hajtottunk végre tranzakciókat. Általánosságban a rendszerépítésben és -működtetésben, a célok meghatározásában és a struktúraépítésben értem el inkább eredményeket.

A 4iG-t az elmúlt időszakban több pályázaton is nyertesként hirdették ki. Hogyan változtak az idei üzleti tervek?

A 4iG ma már egy új és más vállalat, mint tavaly ilyenkor volt. Ennek előjelei már az első negyedéves jelentésben is láthatók voltak. A 4iG dinamikus fejlődés előtt áll, a vállalat eredményességét az előkészítés alatt lévő akvizíciók is jelentős mértékben befolyásolhatják.

A 4iG részvényei a különböző mutatók alapján nem tűnnek olcsónak. Önnek mi a véleménye erről?

Ha abból indulunk ki, hogy a piac mindig a jövőt árazza, azaz a befektetők azt valószínűsítik, hogy a fundamentálisan is ér majd annyit, akkor nem gondolom, hogy a jelenlegi árfolyamoknál túlértékelt volna a papír.

A forgatókönyv

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója két ütemben 40,2 százalékos tulajdonrészt vásárol és ezzel irányító befolyást szerez az informatikai tőzsdecégben. A tranzakció-sorozat első lépéseként Jászai megvette a Konzum PE Magántőkealaptól a 4iG-részvények 22,57 százalékát birtokló KZF Vagyonkezelő Kft.-t, amely ezt követően a Konzum PE Magántőkealaptól 4,26 százalékos, és egyéb, tőzsdén kívüli ügylettel további 5,19 százalékos részvénycsomagot szerzett, ezzel Jászai pakettje 32,02 százalékra nőtt. Az üzletember a második ütemben további 8,2 százalékos részvénycsomagot vásárol a Konzum PE Magántőkealaptól, ám a 33 százaléknál nagyobb befolyás megszerzéséhez kötelezően nyilvános vételi ajánlatot kell tennie a társaság részvényeseinek, további tulajdonrész a nyilvános eljárás lezárása után kerül Jászaihoz. Az ügyletek zárása után Mészáros Lőrinc 11,63 százalékos, az Opus Global pedig 9,95 százalékos tulajdonnal rendelkezik majd a cégben. | K. T.

 

Jászai Gellért Opus Konzum 4iG interjú informatika
Kapcsolódó cikkek