Pénz- és tőkepiac

Biztosítókkal kötött szerződést a Richter

 Németországi egészségbiztosítókkal állapodott meg a Richter, amelyeknek tegnaptól kedvezményes áron szállítja az Esmyát.

Kedvezményes árú beszállítói szerződésről állapodott meg a Richter tizenhárom németországi egészségbiztosítóval – adta hírül tegnap az Apotheke Adhoc portál. A szerződés szerint a biztosítótársaságoknak diszkontált áron szállít a magyar gyártó az Esmya nevű, a méhmióma kezelésére szolgáló készítményből. A társaságoknak összesen 2,1 millió ügyfelük van, azt azonban nem részletezték, hogy a biztosítottak hány százaléka nő. A szerződés csak Németország területére vonatkozik, de arról nem közölt információt a híroldal, hogy milyen időtartamra szól a kedvezmény.

A termékre ráfér a promóció, hiszen az Esmya első negyedéves értékesítése csupán 5,9 millió eurót tett ki, szemben a bázisidőszak 16,1 millió eurós forgalmával. A 63,4 százalékos csökkenés különösen azért kiugró, mert a bázisidőszak mintegy felében nem is írhatták fel az Esmyát a nőgyógyászok. Az Esmyával összefüggésbe hozott májkárosodást okozó esetek előtt volt példa 25 millió eurót meghaladó negyedéves értékesítésre is.

A 2019. január–márciusi adat hatására a menedzsment az idei éves Esmya-értékesítésekre az év elején kalkulált 35 millió eurót 25 millió euróra csökkentette. Ez már akkor teljesülhet, ha a jelenlegi és a következő két negyedévben 6-6,5 millió euró környékén alakulnak az eladások. Az Esmya bevételeinek alakulásától eltekintve a Richter nőgyógyászati portfóliójába tartozó készítmények forgalma 6,7 millió euróval, 6,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben (év per év alapon).

„A jelek szerint nehézségekbe ütközik az Esmya ismételt bevezetése a kontinens gyógyszerpiacára, pedig az Európai Gyógyszerügynökség már tavaly nyáron engedélyezte – igaz, komoly korlátozásokkal – a készítmény újbóli alkalmazását” – írta elemzésében a Jefferies.

A Jefferies elemzője felhívja a figyelmet, hogy az Esmya 5,9 millió eurós negyedéves forgalma különösen annak tudatában számít kevésnek, hogy a termék eladási mutatói a január–márciusi időszakban erősebbek voltak. A szer amerikai bevezetésének feltételeiről még egyeztet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az Allergannal.

A Jefferies azonban nem számol pozitív szcenárióval a modelljében, mivel a készítmény tavaly augusztusban nem kapta meg az FDA-tól a jóváhagyást, további egyeztetések eredményeiről pedig azóta sincs hír. Az Esmyáról nem olvasható utalás az Allergan kommunikációs felületein, sem az elemzői konferenciahívások leiratában, sem pedig az első negyedéves gyorsjelentésben. A Richter-részvények idén alulteljesítők a BUX indexhez képest, árfolyamuk 2,5 százalékkal forog alacsonyabban, mint az év elején. A gyógyszergyártó papírjainak kereskedése meglehetősen hektikussá vált az utóbbi időszakban. Több árfolyammozgató hírről is beszámolt a társaság: május első hetében a csalódást keltő gyorsjelentés eladói nyomás alá helyezte a Richter-papírokat, a múlt héten viszont 4 százalékos rali követte a Vraylar-indikáció kiterjesztését a bipoláris depresszióra.

Jönnek a konkurensek

Mint arról a Világgazdaság korábban beszámolt, a szabadalmi védettség lejárta után már megjelenhet a piacon az Esmya generikus változata, legalábbis az Alvogen gyógyszergyártó tizenhat európai országban tervezi az Esmyáéval megegyező indikációval rendelkező készítményének bevezetését. Május közepén pedig a Myovant gyógyszergyártó tette közzé, hogy méhmióma elleni készítménye sikerrel szerepelt a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokon. Ez azt jelenti, hogy a relugolix hatóanyagú szer már az idén piacra kerülhet az Egyesült Államokban –

írta a BioPharma Dive.

Richter
Ezek is érdekelhetik