Pénz- és tőkepiac

A gyakoribb terminálhasználat megemelte a kereskedők forgalmát

Az egy­re gyakoribb bank­kártya­használat feljebb nyomja a kereskedők üzletági bevételét. A kis forgalmú bankkártya-elfogadó helyeken azonban visszafogottabban nő a plasztikokkal elköltött összeg, ezért náluk súlyos gond a kártya­elfogadás fix költsége.

A bankkártya-elfogadó kereskedők bevételi adatai is tükrözik azt a tényt, hogy az ügyfelek egyre szívesebben használják bankkártyájukat a kereskedelmi egységekben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei év első három hónapjában a boltokban bankkártyával elköltött összeg 1431 milliárd forint volt, ez 19,4 százalékkal haladta meg 2018 első három hónapjának forgalmi adatait. A bankkártyát elfogadó kereskedelmi egységek száma ugyanezen időszak alatt 11,8 százalékkal bővült, s megközelítette a 74 ezret.

A bankkártyás fizetés elterjedését abban lehet a legjobban lemérni, hogy a legkisebb forgalmi kategóriákba tartozó, egymilliós és 1–2,5 milliós negyedéves bankkártyás forgalmat felmutató kereskedők részaránya csökkent az elmúlt év során. A forgalmi adatok szerint havi 330 ezer forintos kártyás forgalmat már csak a terminállal rendelkező kereskedők 50,02 százaléka tapasztal, egy éve még ebben a klubba a kereskedők 51,75 százaléka tartozott. A statisztikák szerint a kereskedők körében a 25–250 millió forintos forgalmat felmutatni tudók száma ugrott meg leginkább: 2018 első negyedévéhez képest a növekedés ebben a szegmensben 25,46 százalékos volt, számuk 2903-ról 3642-re nőtt. A 2,5–25 milliós és a 250 millió forintot meghaladó negyedéves bankkártyás forgalmat lebonyolítani tudó kereskedők száma is 17-17 százalékkal tudott emelkedni. A bankkártya-elfogadással kapcsolatos probléma, hogy a kártyaelfogadó kereskedőknek még mindig csak alig több, mint harmada tud negyedévente legalább 2,5 millió forintos forgalmat realizálni a terminálokon. Ez pedig – miként arra a Gazdasági Versenyhivatal által az elmúlt hónapokban végzett ágazati vizsgálat is rámutatott – azért okoz gondot, mert a bankkártya-elfogadás fix költségei erősebben nyomják a kisebb forgalmat lebonyolító kereskedőket: míg a kisebb kereskedők esetében akár a kártyaelfogadásért fizetett díjak 35 százalékát tehetik ki a POS-terminálok telepítéséhez és működtetéséhez kapcsolódó fix díjak, addig például a 250 millió forintos negyedéves forgalmat produkáló kereskedőknél a POS-készülékekhez kapcsolódó díjak aránya elhanyagolható.

A kisebb kereskedőhelyek jövője annak fényében is kérdéses, hogy ezeknél egyre kisebb forgalom realizálódik: az egymillió forint alatti negyedéves forgalmat elérő kereskedők esetében az első negyedévi 9,75 milliárd forintos forgalom csak 7,84 százalékos bővülés éves szinten.

Nem sokkal sikerült feljebb tornászni a bankkártyás forgalmat az 1–2,5 milliós sávban sem: itt a 2018-as első három hónap 18,3 milliárdos bevétele után 20,46 milliárdos háromhavi bevétel realizálódott, ez 11,47 százalékos bővülés. A legnagyobb a növekedés ezen a téren is a 25–250 milliós forgalmat elérő kereskedőknél volt: az ezekben a boltokban 2019 első három hónapjában realizált, 215 milliárd forintos forgalom 22,75 százalékkal haladta meg a 2018-as első negyedév 175,19 milliárdját. A teljes bankkártyás forgalomnak immár 15 százaléka zajlik ennél a kereskedői szegmensnél. A legnagyobb értékesítőknél lebonyolódó bankkártyás forgalom 19,1 százalékkal nőtt, zsinórban a harmadik olyan negyedéven vagyunk túl, amikor a 250 millió forintos negyedéves bankkártyás forgalmat felmutatni képes kereskedőknél realizált bankkártyás költés meghaladja az ezermilliárd forintot. Éves szinten 18 százalékos növekedést mutat az óriás kereskedők száma. Ám tavaly március végéhez képest ugyan 55-tel több, 361 negyedmilliárd forint feletti kártyás forgalmat lebonyolító kiskereskedelmi cég működik, de tavaly szeptember végén még 43-mal többen, 404-en voltak ebben az elitklubban. Mindenesetre beszédes, hogy a bankkártyás forgalom 71,17 százaléka a plasztikelfogadó kereskedők nem egészen 0,5 százalékánál realizálódik.

adókedvezmény kellene a kártyás fizetésért

Ahogy azt júniusban az előzetes vizsgálati anyag ismeretében a Világgazdaság már megelőlegezte, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem tárt fel olyan zavart a bankkártya-elfogadás piacán, amely versenyfelügyeleti eljárás megindítására adna alapot. Az azonosított, a versenyviszonyokat is érintő piaci problémák megoldására javasolják, hogy induljanak programok a kereskedői tudatosság növelésére, és hogy a kisebb elfogadói díjakat eredményező POS-telepítési programba azok a kereskedők is jelentkezhessenek, akiknél már működött terminál. Emellett a GVH javaslatot tett a bankkártya-elfogadás és a bankkártya-használat népszerűségének növelésére adópolitikai eszközökkel is. | VG

 

Ezek is érdekelhetik