Pénz- és tőkepiac

Jóváhagyta a jegybank az AKKO Invest kibocsátási tájékoztatóját

Jóváhagyta az MNB az AKKO Invest kibocsátási tájékoztatóját, mely a társaság korábbi menedzsmentje által elindított alaptőkeemeléshez kapcsolódik. Ezzel az AKKO (korábbi nevén Plotinus) átalakulásával kapcsolatos adminisztrációs folyamatok lezárultak, a menedzsment most már kizárólag a társaság új stratégiájának véglegesítésére fókuszál.

A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett AKKO Invest Nyrt. (korábbi nevén Plotinus Nyrt.) januárban megválasztott Igazgatósága az elmúlt hónapokban szakértők bevonásával átvizsgálta a társaságot, és végrehajtotta a szükséges intézkedéseket.

Az egyik legfontosabb feladat a tavaly november 26-i rendkívüli közgyűlésen elhatározott Plotinus-alaptőkeemelés korábbi menedzsment által elindított jogi folyamatának lezárása volt.

Mint ismeretes, a részvényesek tavaly a vállalat alaptőkén felüli vagyonának terhére történő tőkeemelésről határoztak. Ezt a döntést a Cégbíróság már korábban bejegyezte, azonban a BÉT terméklistáján a mai napig nem történt meg a változások átvezetése. Ennek oka, hogy az alaptőkeemelésből származó új névértékű, korábbiakkal azonos darabszámú részvények tőzsdei bevezetése (azaz a régiek cseréje) nem történt meg december 31-ig. Idén január 1-től viszont a szabályozás megváltozott, és a részvények tőzsdei bevezetése (cseréje) esetében is kibocsátási tájékoztató készítése vált szükségessé, függetlenül a tőkeemelés volumenétől.

Fotó: Vémi Zoltán

Az AKKO Invest új Igazgatósága a megválasztását követően szembesült azzal, hogy a tőkeemelés nem került teljes mértékben előkészítésre és végrehajtásra, így a folyamat minél gyorsabb lezárása érdekében megtett minden tőle telhetőt, és intézkedett a tájékoztató elkészítéséről.

A tájékoztatót a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, ennek alapján az alaptőkeemelés miatt szükséges, technikainak tekinthető részvénycsere várhatóan júliusban megtörténhet.

Prutkay Zoltán, az AKKO vezérigazgatója elmondta, hogy ezzel a lépéssel a vállalat átalakulásával kapcsolatos adminisztrációs feladatok lezárultak, a menedzsment most már kizárólag a társaság új stratégiájának véglegesítésére fókuszál. Az AKKO elsődleges célja, hogy részvényesei számára az adott körülmények között elérhető legmagasabb értéket teremtse meg vagyonkezelési tevékenységével.

AKKO Invest tőzsde Akko Invest Nyrt. Standard BUX MNB
Kapcsolódó cikkek