Pénz- és tőkepiac

Nagy érték a működő konszenzus

Becsei András a korábban kialakított konstruktív együttműködés továbbvitelében gondolkodik a kormányzattal és a jegybankkal. A Magyar Bankszövetség új elnöke szerint a tranzakciós illetéket már csak azért is el kellene törölni, mert a pénzforgalmi terület fejlődését, innovációját fékezi.

Ha jól tudom, kilenc hónapra szól az elnökségi megbízatás, amit vállalt. Miért?

Hasznos gyakorlatnak tartom, hogy a Magyar Bankszövetség teljes elnöksége háromévente egyszerre újul meg. Ha nem így lenne, az átfedések miatt megnehezülne a hatékony munka. A következő teljes tisztújításra 2020 tavaszán kerül sor, ezért vállaltam korábbi alelnökként, hogy az új helyzetben elnökként továbbviszem a munkát. Igyekszem a folyamatban lévő egyeztetéseket lezárni, a fejlesztéseket megvalósítani.

Becsei András közgazdász, bankár. Az OTP Jelzálogbank Zrt. és az OTP Lakástakarék Zrt. vezérigazgatója, az OTP Bank Nyrt. budapesti régiójának vezetője, a Magyar Bankszövetség elnöke. Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Alelnökként számos tárgyaló delegációt vezetett, változik-e ez most az új pozícióban? Az elődje, Patai Mihály inkább a stratégiai tárgyalásokon, döntésekben vett részt.

Jól fel tudtuk osztani a különböző témaköröket, kiváló volt a kooperáció Patai úrral, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a hét szűk esztendőt maga mögött hagyta a bankrendszer, és ma már felívelő pályán van. Patai Mihály munkájának egyik kiemelkedő momentuma a forintosítás megszervezésében való aktív részvétel volt, ő tárgyalt közvetlenül a Magyar Nemzeti Bankkal és a Pénzügyminisztériummal. Emellett az ő érdemének tudhatjuk be a bankrendszer egységességét, azt, hogy a pénzintézeti szektor működését ma mindenki által betartott szakmai konszenzusok jellemzik. A következő hónapokban Jelasity Radován alelnökkel visszük majd tovább ugyanilyen aktívan a tárgyalási feladatokat, Kovács Levente főtitkár bevonásával, folyamatos együttműködésben az elnökségünkkel.

A legfontosabb az együttműködés a kormányzattal és a jegybankkal. E téren szükséges bármin is változtatni?

Az elmúlt időszakban hatékony és konstruktív szakmai párbeszéd alakult ki a kormány, az MNB és a bankszövetség között. Láttatni tudjuk azokat a tényeket és érveket, amelyeket egy-egy szabályozás előkészítésekor vagy épp a gyakorlati tapasztalatok alapján a későbbi korrekció érdekében fontosnak tartunk. Az érveinkre, javaslatainkra van is fogadókészség. A jogalkotónak, a szabályozónak is az az érdeke, hogy időben kiderüljenek és orvosolva legyenek a működést nehezítő problémák. Szimbolikus jelentőségűnek tartom, hogy számos fontos kérdésben – például a fix hitelre váltásban vagy épp az adategyeztetésben – közös közleményekkel, sajtótájékoztatókkal kommunikált a bankszövetség a jegybankkal és a pénzügyi tárcával. Ugyanakkor nekünk, bankároknak tisztában kell lennünk azzal, hogy mi csak a gazdasági horizontot tudjuk belátni, a politikusok sokszor más dimenziókban gondolkodnak, ezért a prioritások nem mindig egyeznek.

A teljes interjút a Világgazdaság hétfői számában olvashatják

pénzügyek MNB Becsei András gazdaság Magyar Bankszövetség
Kapcsolódó cikkek