Pénz- és tőkepiac

Kevesebbet érhet az életbiztosító

Erősen visszavágta a CIG Pannónia célárát a Concorde, ajánlását pedig felhalmozásról semlegesre rontotta a biztosító múlt heti gyenge féléves gyorsjelentését követően.

A korábbi 496 forintról 315 forintra csökkentette a CIG Pannónia célárát tegnap publikált elemzésében a Con­corde, a 36 százalékkal alacsonyabb árfolyam-várakozás mellett pedig már felhalmozásra sem javasolja a cég papírjait a brókercég a múlt héten közölt gyenge gyorsjelentést követően.

A második negyedévben két egyedi tétel miatt ért el 1,118 milliárd forint adózott veszteséget a biztosító.

Az olasz határon átnyúló gaming biztosításoknál bekövetkezett káresemény 692 millió forinttal rontotta a második negyedéves eredményt, a Konzum-részvényeken elért 1,057 milliárd forint árfolyamveszteség pedig – amelynek hatása az egyéb átfogó eredményben nagyrészt ellentételeződött – 331 millió forinttal éreztette hatását.

A hétfőn bejelentett, számottevő célárvágást a nem élet szegmensnek az első fél évben elért nagy vesztesége mellett azzal indokolta a Concorde, hogy az életbiztosító nem tett lépéseket a nem organikus fejlődés irányába,

belátható időn belül valószínűleg nem fog nagyobb felvásárlást végrehajtani.

Az elemzés szerint az sem világos, hogy a Konzum–Opusszal való együttműködés milyen szinergiákat mozgósíthatna a biztosító számára, egyelőre nem körvonalazódik olyan együttműködés a vállalatok között, amely magasabb nyereséget hozhatna a CIG-nek.

Az elemzőcég hosszabb távon nem számít a jövedelmezőség csök­kenésére, az új értékesítésekből származó évesített díjbevétel pedig idén meghaladhatja a Concorde által korábban várt 3-3,3 milliárd forintot, és elérheti a 3,5 milliárd forintot, az utóbbi éves bázison 10 százalékos emelkedés lenne.

A CIG Pannónia Életbiztosító sajtótájékoztatója – Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A nem életágazat 70 milliós mínusszal zárhatja az évet, főként az olasz gaming biztosításokon elkönyvelt, hatalmas veszteség miatt. A Konzum-papírokon elért árfolyamveszteség pedig nehezítheti, hogy az életbiztosítási szegmens a korábban várt profitszintet hozza az idén. Az év második felében az életszegmenstől mintegy 600, a nem életbiztosítási ágazattól pedig 200 milliós nettó eredményt vár a brókercég, feltéve, hogy

nem keletkezik újabb várható kárfizetési kötelezettség az olasz gaming biztosításoknál.

Mivel a korábban bejelentett tőkeleszállítás nem érinti az életszegmensnek az utóbbi években felhalmozott eredményét, továbbra is adott a magas osztalékfizetési alap, ami elméletileg részvényenként 25 forint kifizetését is lehetővé tenné a jelenlegi árfolyam mellett 8 százalékos osztalékhozammal, a nem életszegmensben elkönyvelt, tetemes veszteség miatt azonban ez koránt sincs kőbe vésve – figyelmeztet az elemző.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

életbiztosító CIG Pannónia concorde célár elemzés
Kapcsolódó cikkek