Pénz- és tőkepiac

Nem kell félteni a forintot az argentin piaci pániktól

A feltörekvő piaci országok közül leginkább a többi latin-amerikai állam devizájára, különösen a kolumbiai, a chilei és a mexikói pezóra, valamint a brazil reálra gyakorolhat hatást az argentin deviza gyengülése, hiszen ezeknek a legerősebb a korrelációjuk vele, és a gazdasági kapcsolatok is itt a legszorosabbak – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere.

Kiss Péter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szélsőséges piaci mozgás kiváltó oka miatt az argentin események elszigeteltnek tűnnek, és valószínűtlennek tartja, hogy a válság átterjedjen a többi fejlődő piaci országra. A Fidelity International befektetési igazgatója, Andrea Iannelli szerint sem kell egyelőre attól félni, hogy óriási pusztítást végeznének az argentin események és ezek hazai piaci következményei.

Ne ragadtassuk el magunkat, a feltörekvő piacokon kirajzolódó általános pénzügyi kép egészen megnyugtató, miután a Fed kamatot csökkentett, és globális szinten egyre lazább monetáris politika jellemző

– mondta a CNBC-nek.

Kiss rámutatott, hogy a forint korrelációja az argentin pezóval elhanyagolható, ezért nem túl valószínű, hogy a magyar fizetőeszköz a Buenos Aires-i válság miatt gyengül. „Régiónk egyébként is elég jól viseli mostanában az ilyen sokkokat – fűzte hozzá –, a hazai kötvényhozamok is inkább a fejlett piacokkal mozognak együtt, ezeknek nagyobb a hatásuk a hazai piacra, mint a fejlődő piaci eseményeknek.”

Fotó: Federico Rotter/NurPhoto

Az argentin pezó egyébként azután, hogy hétfőn 30 százalékkal gyengült a dollárral szemben, tegnap is 9,32 százalékos visszaeséssel nyitotta a napot.

A vezető tőzsdeindex, a Merval erősödött a tegnapi piacnyitás után, a korrekció azonban csaknem 50 százalékos hétfői esést követett.

A befektetők körében az keltett riadalmat, hogy a vasárnapi előzetes választáson lesújtó eredmény született a piacbarát intézkedéseiről ismert elnök, Mauricio Macri szempontjából.

Elemzők szerint az októberi voksolás gyakorlatilag már most eldőlt, és a Cristina Fernández de Kirchner korábbi elnökkel együtt induló Alberto Fernández győzelme valószínűsíthető. Kiss szerint mindenesetre a helyzet továbbra is nagyon képlékeny.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatják

devizák forint peso argentina
Kapcsolódó cikkek