Pénz- és tőkepiac

Tovább gyengült az argentin peso

Jelentősen gyengült az argentin peso a dollárhoz képest kedden is, immár a második egymást követő napon, miután a piacokat erősen felkavarta, hogy az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett előválasztáson súlyos vereséget szenvedett a liberális gazdaságpolitikát követő köztársasági elnök, Mauricio Macri a balközép peronista jelöltjével, Alberto Fernández volt kormányfővel szemben. 

A peso 4,29 százalékkal gyengült kedden a dollárral szemben, záráskor 55,57 pesót kellett adni egy dollárért. Előző nap, hétfőn 15 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést az argentin fizetőeszköz, de minden idők mélypontját, 30 százalékos mínuszban érte el a peso, amikor is egy dollárért 65 pesót kellett adni.

A jegybank hétfő óta 255 millió dollárt adott el, hogy támogassa a pesót.

A Buenos Aires-i irányadó mutatója hétfőn 37,93 százalékos mínuszban zárt, de kedden már 10,22 pluszban, 30 344,56 ponton fejezte be a kereskedést.

A vasárnap tartott előválasztáson a balközép peronisták elnök- és alelnökjelöltje, Alberto Fernández és Cristina Fernández de Kirchner 47,65 százalékkal győzött, míg a Mauricio Macri és Miguel Angel Pichetto alkotta duó 32,06 százalékkal a második helyre szorult. A vártnál nagyobb, 15 százalékpontos különbség azt jelzi, hogy Macrinak gyakorlatilag nincs esélye győzelemre októberben.

Az argentin pénz- és tőkepiacok hétfőn összeomlottak a hírre, amely elvette az amerikai-kínai kereskedelmi háború és az egyre hevesebb hongkongi tüntetések miatt ideges globális részvénypiaci befektetők maradék kedvét is. A befektetők attól félnek, hogy választási győzelme esetén Fernández visszavezetné Argentínát az intervencionista gazdaságpolitika útjára, szemben Macri szabadpiaci reformjaival.

Fotó: Shutterstock

A piacok úgy gondolják, hogy Fernández valószínűleg csődöt jelentene, tőkekorlátozásokat vezet be és újratárgyalná a Nemzetközi Valutaalappal a hitelmegállapodást. Röviden összefoglalva a piacok úgy gondolják, hogy Fernándezzel visszatér a populizmus

– mutatott rá Claudio Irigoyen, a Bank of America Merrill Lynch (BAML) elemzője.

Michael Every, a Rabobank elemzője úgy fogalmazott, hogy bár Argentína egy kis gazdaság, „az az utolsó dolog, amit a globális piacok látni akarnak, hogy egy újabb piacbarát kormány bukik el a populizmussal és/vagy a geopolitikával szemben”.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága tavaly recesszióba süllyedt.

Az éves továbbra is nagyon magas, 40 százalékos, a munkanélküliségi ráta pedig 10,1 százalékra rúg.

Az IMF tavaszi előrejelzésében úgy becsülte, hogy idén 1,2 százalékkal csökken Argentína bruttó hazai terméke (GDP), de a második fél évben növekedésre vált, és jövőre már 2,2 százalékkal bővül a gazdaság.

peso argentina
Kapcsolódó cikkek