Pénz- és tőkepiac

Trump megint ellopta a show-t

Egy jól időzített tweetjével megint uralta a híreket.

Izgalmas hét elé nézünk a piacokon. Múlt pénteken tartották az amerikai Wyomingban a Jackson Hole-szimpóziumot, ahol mindenki a Fed-elnök, Jerome Powell beszédét várta iránymutatásért. Trump elnök egy jól időzített tweetjével azonban megint uralta a híreket. Egy órával Powell beszéde előtt ugyanis a kínai vámok további emelését jelentette be, tovább szítva ezzel az amerikai–kínai kereskedelmi háborút. Az olaj ára így továbbra is nyomás alatt maradt, semleges várakozások mellett.

Az augusztusi árfolyamesésben a WTI-nek sikerült erősödnie a Brenthez képest, ezzel a júniusi tíz dollár hordónkénti árfolyamkülönbséget négy-öt dollár közelébe szorította. Nagyobb erősödést azonban rövid távon nem várunk az olajtól, figyelembe véve az egymással szemben ható erőket, a kereskedelmi háborút és az OPEC kitermeléscsökkentését.

Technikai szempontból vizsgálva láthatjuk, hogy az augusztusi lejtmenet 60 dollár alá szorította a Brent árfolyamát, a WTI pedig ismét támaszra talált az 50 dolláros szinteken, megerősítve ezzel egy dupla alj kialakulását a grafikonon. A technikai szinteket tekintve a Brent esetében a 61,5 dolláros augusztusi csúcsszintre fog fókuszálni a piac, a WTI szempontjából pedig az 56,75 dolláros ellenállási szintet érdemes figyelni. A bizonytalanság tovább hajtotta az arany árát. Június óta már több mint 20 százalékot emelkedve az 1530 dollár per uncia szinten mozog, emellett az 1500 dolláros szinten támaszra talált. Rövid távon akár még az 1585 dolláros szintet is elérheti az árfolyam. Ahhoz, hogy hosszabb távon kitartson az emelkedés, és a befektetők ne kezdjék realizálni a profitjukat, további katalizátorra lesz szükség.

A befektetők most nem feledkeztek meg az ezüstről sem. Június óta az ezüst egy szintén 20 százalékos emelkedéssel könnyedén átvitte a tavaly áprilisi 17,41 dolláros lokális csúcsot, a következő fontos szint kerek 18 dolláros árnál van. Érdemes lesz figyelni a második negyedéves amerikai GDP-adatokat csütörtökön.

amerikai gdp
Kapcsolódó cikkek