Pénz- és tőkepiac

A Graphisoft profitálhat a fizetőeszköz eséséből

Kedvezően érinti a forintgyengülés a Graphisoft Park értékeltségét, az euró-forint árfolyamban bekövetkező egyforintnyi elmozdulás csaknem 13 forinttal módosíthatja az ingatlanfejlesztő részvényeinek fair értékét – derül ki a KBC Equitas elemzéséből.

Bár a Graphisoft papírjai az utóbbi időszakban nagyot raliztak, ennek ellenére sem változott az egy részvényre jutó eszközértékhez viszonyított diszkont, a KBC szerint a forintgyengülés miatt. A kockázatmentes hozam, az irodapiaci hozam, valamint a bérleti díjak és az ingatlanárak változása mellett ugyanis az árfolyamváltozás is befolyásolja a vállalat értékeltségét, de az utóbbiaknál közel sem történt olyan jelentős elmozdulás az elmúlt időszakban, mint amit az euró-forint kurzusnál láthattunk.

A brókercég korábban 325 forintos euróárfolyammal számolt a vállalat értékelése során a szabad cash flow, az ingatlanvagyon és a relatív értékelés alapján számolt modelljében egyaránt, azóta viszont már tíz forinttal is járt magasabban az európai fizetőeszköz jegyzése.

Fotó: Kallus György/VG

Az euró árfolyamváltozása a mindhárom modell alapján becsült fair értéket módosítja, ennek az az egyszerű oka, hogy

a Graphisoft Park euróban vezeti a könyveit, a részvényeit azonban forintban jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén. A KBC a szabad cash flow-n alapuló modelljében 4128 forintos fair értéket állapított meg 325 euró-forint árfolyam mellett, de 332-333 forintos eurónál már 4200 forint körüli részvényérték jön ki, míg további forintgyengülés esetén 4250 forintig is emelkedhet a fair érték.

A cég eredményében az euró-forint árfolyamváltozás a pénzügyieredmény-soron jelenik meg, a forintgyengülés enyhén pozitív hatású a Graphisoft profitjára nézve. Az eredményességhez képest nagyobb a gyengülő forint hatása a vállalat értékére (forintban), és ennek a pozitívumnak az árfolyamra nézve is jelentős hatása lehet, ha továbbra is a 330 feletti szinten marad a forint. A társaság hitelállománya 75,3 millió euró.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

fair érték Graphisoft Park forint-euró kurzus kbc equitas
Kapcsolódó cikkek