Pénz- és tőkepiac

Előretörnek a kínai A osztályos részvények

Az IMF becslései szerint 2014 óta már nem az Egyesült Államok, hanem Kína képviseli a legnagyobb vásárlóerőt, ez a változás az irányadó indexeket sem hagyja érintetlenül.

A kínai Shanghai Composite az egyik legjobban teljesítő index volt az elmúlt hónapban elért 9 százalékos erősödésével. A múlt héten nagy figyelmet kapott a T. Rowe Price vagyonkezelő ajánlása is: a 333 milliárd dollárt kezelő csoport véleménye szerint az amerikai növekedési kilátások egyre romlanak, és a tengerentúli részvények már túlárazottak. Ezzel szemben a vagyonkezelő szerint Kínában jóval olcsóbb lehetőségeket találhatunk, ahol a további gazdaságélénkítési programok segítik majd a vállalati nyereségek növekedését.

Nem kétséges, hogy diszkonttal forognak a kínai részvények az elmúlt kilenc hónap eredménytelen kereskedelmi tárgyalásai után. A ház véleménye szerint az Egyesült Államokban a kamatcsökkentés hatásait már beárazták, míg a kínai intézkedésekre még csak most kezdenek felfigyelni az alapkezelők és a kereskedők.

Ezekkel az érvekkel könnyű vitatkozni a kereskedelmi háborús és globális lassulást mutató környezetben, mivel az elmúlt egy évben a kínai részvények kimaradtak a világpiaci raliból. Az MSCI Kína A index részvényeinek korrelációja mindössze 40 százalék volt a benchmarkként ismert MSCI ACWI globális indexszel. Ennél még a kisebb feltörekvő piacok is nagyobb együtt járást tudtak felmutatni.

Fotó: Fotó: AFP

Az MSCI-indexsúly augusztusi emelkedésével párhuzamosan azonban megkezdődött a rali. Az MSCI idén novemberben – a korábbi döntéseket végrehajtva – a kínai részvényarányt még tovább emeli. Most még csak távoli és elméleti lehetőség, de ha Kína a továbbiakban is folytatja megkezdett reformprogramját a részvénypiacok átláthatóságára és szabályozására vonatkozóan, akkor az MSCI feltörekvő piaci index 40 százalékban kínai részvényekből állhat a jelenlegi 2,5 százalék helyett.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Kínai részvények Hang Seng Index Alibaba
Kapcsolódó cikkek