Pénz- és tőkepiac

Holtan találták a Danske Estonia pénzmosással vádolt korábbi vezetőjét

Rehe halála valószínűleg tovább bonyolítja a Danske bank észt fiókjában történtek kivizsgálását.

A Danske Bank észt fiókjának egykori vezetőjét, aki ellen a világ legnagyobb pénzmosási botrányával kapcsolatos vizsgálat zajlik, szerdán holtan találták – adja hírül a Reuters. Aivar Rehe holttestét az észt rendőrség találta meg, aki 2007 és 2015 között a dán bank észt üzletágát vezette, és egy hétfőn kezdődött vizsgálat során az észt ügyészek által tanúként hallgattak ki.

Fotó: AFP

A Dánia legnagyobb hitelezőjét, a Danske Bankot számos országban vizsgálják, köztük az Egyesült Államokban, Dániában, Nagy-Britanniában és Észtországban összesen 200 millió euró (62702 milliárd forint) gyanús kifizetéssel kapcsolatban, amelyeket apró észt fiókjában bonyolítottak a Rehe-éra alatt. Rehe halála valószínűleg tovább bonyolítja a Danske bank észt fiókjában történtek kivizsgálását, amiben az Egyesült Államok hatóságai is részt vesznek. Az egykori bankárnak az ügyben játszott szerepe akkor került előtérbe, amikor vádlottként hallgatták meg az észt ügyészek.

A Danske Bank a legnagyobb, Lettországtól Svédországig kiterjedő bűncselekmény az európai pénzmosási botrányok között.

Az ügy egyéb következményeként a frankfurti ügyészek kijelentették, hogy a Danske Bankkal kapcsolatban álló Deutsche Bank székházában is vizsgálatot tartanak. A Deutsche Bank együttműködik a hatóságokkal.

PÉNZMOSÁS Danske Bank
Kapcsolódó cikkek