Pénz- és tőkepiac

Sebességet váltott az AutoWallis

Az első fél évben még főként organikus alapon nőtt az AutoWallis eredménye, de az első akvizíciót akár az idén bejelentheti a társaság, amely évente legalább egy felvásárlást tervez – mondta lapunknak Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója.

Szinte napra pontosan fél éve vette át a vállalat vezetését. Hogyan értékeli az azóta eltelt időszakot?

Mozgalmas időszak áll mögöttünk, a májusban meghirdetett, öt évre szóló stratégiánkat hosszú előkészítés előzte meg, a kijelölt úton haladunk. A terveinket az első féléves eredményeink is alátámasztják, a növekedésünk elsősorban organikus alapokon nyugszik. A menedzsment eközben megtette azokat a lépéseket, amelyek elősegíthetik növekedési céljaink finanszírozását. Többek között sokat dolgoztunk a hitelminősítés megszerzésén, hogy lehetőségünk legyen a jegybank Növekedési kötvényprogramjában való részvételre.

Mikor döntenek a kötvénykibocsátásról?

A növekedésünkhöz szükségünk lesz új forrásra, de az aktuális piaci lehetőségektől függ, hogy melyik a legalkalmasabb forma ehhez. A tervezett akvizíciók finanszírozásához egyediségük és nehéz időbeli tervezhetőségük miatt nem biztos, hogy a kötvényforma lesz a legmegfelelőbb. Vásárlásaink javát vagy akár teljes egészét részvénykibocsátással, azaz részvénycserével szeretnénk finanszírozni. Azonban megeshet, hogy a kötvényprogram megfelelő kondíciók esetén kiegészítheti forrásigényeinket.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mekkora új forrást vonnának be?

Ha organikus növekedésünk azon a pályán halad, amelyet az első féléves eredményeink kiköveztek, akkor hárommilliárd forint elég lehet a következő egy-két év finanszírozására, de ezt megfejelik az akvizíciós lehetőségek, amelyeknek a forrásigényét a tárgyalásaink során tudjuk pontosítani. Húsz olyan konkrét célpontot azonosítottunk, amelyekre több esetben már az első körös ajánlatot is megtettük, de a piaci szereplők felől is érkeztek hozzánk megkeresések, ezeket mind nagy figyelemmel vizsgáljuk.

Mikorra várható az első akvizíció bejelentése?

Évente legalább egy ilyen tranzakciót tervezünk, szeretnénk, hogy folyamatosan legyenek akvizícióink, de kapkodni sem akarnánk. Az elérhető piaci lehetőségek közül a legjobbat kívánjuk kiválasztani, olyat, amely a részvényesi értéket leginkább növeli, és a stratégiai céljainkat is támogatja. Akár már idén is lehet ilyen bejelentésünk, de jövőre mindenképpen számolunk akvizíciókkal.

A teljes interjút a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

 

AutoWallis ormosy gábor akvizíció interjú
Kapcsolódó cikkek