Pénz- és tőkepiac

Technológiai cégek a felhőben – árfolyamok a fellegekben

Az amerikai Ping már tarolt, a kínai még csak most érkezik a parkettre.

Két Ping nevű vállalat is a figyelem középpontjába került a New York-i tőzsdén: az amerikai Ping Identity szoftvergyártó a sikeres elsődleges részvénykibocsátásával (IPO), a kínai Ping An pedig azzal, hogy november közepén itt vezeti be fintech leányvállalata, a OneConnect részvényeit, megszerezve ezzel a cég terjeszkedéséhez szükséges forrásokat. A Ping Identity részvényeit 15 dolláron értékesítették, a csütörtöki, első kereskedési napját 34 százalékos ralival nyitotta, és 25 százalékos plusz a nap végére is maradt az árfolyamban, ezzel 1,46 milliárd dollárosra értékelve a digitális azonosítással foglalkozó céget, amely 188 millió dollárra tett szert az IPO-val. A pénzt az adósságállományuk rendezésére fordítják.

Fotó: Shutterstock

A Ping a különféle vállalati alkalmazásokhoz való többlépcsős biztonságos személyi hozzáférés menedzselésével tett szert hírnévre, de például a Netflix streamszolgáltató programcsomagjaihoz való hozzáférést is ez a cég szabályozza. Szoftvereit elsősorban a szerteágazó felhőszolgáltatásoknál alkalmazzák, legfőbb riválisa a Microsoft. A Ping Identity tavaly 17 százalékos éves növekedéssel 201,6 millió dollár bevételhez jutott, de vesztesége 13,4 millió dollár volt az egy évvel korábbi 19 milliós profit után. A cég tulajdonosa a Vista Equity Partners befektetési társaság, amely három éve 600 millió dollárt fizetett érte.

A szoftvercég a debütálásával kiemelkedő idén a sikeres amerikai IPO-k körében, de még nála is jobban, 50 százalékos plusszal nyitott csütörtökön a Datadog nevű, szintén felhőszolgáltatásokkal, valamint adatelemzéssel foglalkozó vállalat, 11,7 milliárd dollárra srófolva fel a piaci értékét, miközben 650 millió dollárt szedett össze a parkettről.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Ping Identity Ping An IPO Datadog technológiai cégek
Kapcsolódó cikkek