Pénz- és tőkepiac

Többet költenek az Apple Payjel fizetők

Aktívabbak az Apple Pay-fizetést használó iphone-osok, mint az Android-mobilkészülékkel rendelkezők – derült ki a Világgazdaság körképéből.

A Gránit Banknál eddig 13 ezer ügyfél több mint 700 ezer érintéses fizetést bonyolított le mobilon, Android- és iOS-eszközökön együttvéve – közölték a Világgazdasággal. Az iPhone-t használó ügyfelek régóta vártak az Apple Pay-fizetés július 2-i bevezetésére, hiszen a pénzintézet az Android okostelefonokon már 2016 őszétől – Európában is elsőként – biztosította az új generációs érintéses mobilfizetést.

A szolgáltatás indulását követő egy-két napban az iphone-os Gránit-ügyfelek csaknem negyede regisztrálta bankkártyáját az Apple Wallet alkalmazásban. Az Apple Pay-regisztrációk száma azóta is folyamatosan nő, a tranzakciók száma pedig már megközelíti a 100 ezret. Az iOS-eszközzel rendelkező ügyfelek csaknem háromszor gyakrabban fizetnek érintéssel mobillal, mint az Android-mobilkészülékesek. Ezért a Gránit Banknál gyorsan nő az Apple Pay-fizetések részaránya a sikeres mobilfizetéseken belül, napi átlagban már eléri a 48-50 százalékot.

A pénzintézet szerint a tranzakciók magas száma és értéke jelzi, hogy az Apple Pay-használók jelentős vásárlóerővel rendelkeznek, ezt igazolja az is, hogy népszerű körükben a bank speciális betéti konstrukciója, a Pay-betét, amely kamatprémiummal honorálja az érintéses mobilfizetés mellett a betétet lekötőket. Az aktivitás egyúttal a szolgáltatás megbízható, jó minőségét mutatja, kedveltsége pedig összefüggésben lehet az érintéses fizetés magas fokú biztonságával, hiszen minden egyes Apple Pay-fizetést Touch ID-val vagy Face ID-val kell jóváhagyni.

Az OTP Banknál arról tájékoztatták lapunkat, hogy az Apple Pay május 21-i bevezetése óta a szolgáltatás nagy népszerűségnek örvend. Konkrét adatokat, számokat nem osztott meg a pénzintézet, azt azonban közölte, hogy az OTP Apple-készülékkel rendelkező ügyfeleinek meghatározó része aktívan használja a szolgáltatást, és elégedett a minőségével. A hitelintézet adatai szerint az Apple Payjel fizető ügyfelek több tranzakciót végeznek.

Akárcsak a Gránit, az Erste Bank ügyfelei is július 2-tól érik el az Apple Payt, amelynek a pénzintézet tájékoztatása szerint a biztonság és az adatok védelme az alapja. Akár hitel-, akár betéti kártyával használják az Apple Payt, a készülék a kártya számát soha nem tárolja sem az eszközön, sem az Apple-szervereken. Minden tranzakciónál egyedi, egyszer használatos dinamikus biztonsági kódot használnak, az Apple pedig a fizetés során sem osztja meg a kártyaszámokat a kereskedőkkel.

Néhány nappal a nagybankok után, július 4-én a Simple tette bárki számára elérhetővé az Apple Pay-fizetést Magyarországon. Az általa forgalmazott prepaid kártyát ugyanis bármely bank ügyfele igényelheti és feltöltheti a Simple alkalmazásban, majd az Apple Wallethoz hozzáadva használhatja. Érintéses mobilfizetésre azonban kizárólag belföldön használható a kártya, a feltöltési limit havi 65 ezer forint.

Más fintech cég révén is elérhető az Apple Pay, ilyen például a Revolut, amely azzal épített ügyfélkört, hogy a közvetítésével bankközi árfolyamon lehet utalni és pénzt költeni. Lapunkkal közölték: nemcsak globálisan, a magyar piacon is átlag feletti az iphone-os Revolut-felhasználók aránya, ez a készülék azért előnyös, mert fizikai kártya igénylése nélkül is teljes értékűen használhatók a revolutos kártyák.

Apple Pay Gránit Bank
Kapcsolódó cikkek