Pénz- és tőkepiac

A Babaváró moderálja a kamatemelkedést

Szemmel láthatóan a Babaváró és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő hitelkereslet a tíz évnél hosszabb kamatfixálású termékek irányába tolja az érdeklődést, ezért a bankok megfontoltan érvényesítik a referenciakamat-emelkedést.

A alapvető változásokat hozott a hazai hitelintézeteknél:

a versenyt még inkább eltolta a hosszú, minimum tízéves kamatperiódusú termékek irányába.

Sokan korábbra várták, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) feltételeinek változásával, azzal, hogy a maximum ötéves fix konstrukciók már nem kapnak támogatást, csendesedik a verseny, ám a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatsora szerint a tavalyi változás után a banki kamatok csak rövid ideig emelkedtek az ötéves fix termékeknél. Ugyanakkor a jegybanki statisztika szerint júliusban és augusztusban annak ellenére emelkedett ezen konstrukciók kamatszintje, hogy közben a referenciaértéknek számító budapesti kamatswapügyletek (BIRS) értéke még csökkent.

Fotó: Shutterstock

Az öt-tíz éves fixesítéssel rendelkező hiteleknél azonban augusztusban a júliusi történelmi rekordalacsony szinten, 4,65 százalékon ragadt a kamatszint, a tíz évnél hosszabb futamidőknél pedig 15 bázispontos csökkenést mutatott 4,88 százalékos átlaggal. Ebben sokak szerint része volt a Babaváró banki versenyt erősítő hatásának is, hiszen sok potenciális ügyfél a támogatás mellé piaci felvételét is tervezi, mivel a támogatás jó része önerőként beszámítható.

Kérdés, hogy mi várható a folytatásban, hiszen a hosszú hitelek referenciakamata emelkedett az elmúlt hónapokban.

Az ötéves BIRS értéke az augusztus 14-i 0,48 százalékos mélypontról 0,75 százalékig jutott múlt péntekre, s ennél is jelentősebb, 0,37 százalékpontos emelkedést mutat a tízéves BIRS 1,33 százalékos szintje.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

MFL babaváró hitel BIRS
Kapcsolódó cikkek