Pénz- és tőkepiac

Árfolyamnyereség a Pemex-kötvényen

A Pemex 2010-ben fix 6,625 százalékos kamatozással kibocsátott.

A mexikói állam tulajdonában lévő Petroleos Mexicanos (Pemex) a leginkább eladósodott olajipari nagyvállalatok közé tartozik, a kitermelése – jórészt az elmaradt beruházások miatt – másfél évtized alatt a felére csökkent. Ennek ellenére a vállalat 2010-ben fix 6,625 százalékos kamatozással kibocsátott, dolláros örökjáradék-kötvényének árfolyama ez év eleje óta több mint 11 százalékkal növekedett, ami a kamatokkal együtt csaknem 18 százalékos éves hozamot biztosít tulajdonosának. Joggal merül fel a kérdés, vajon növekedhet-e még, és ha igen, meddig a ára?

A kilátásokat alapvetően három tényező határozza meg: a dollárkamatok alakulása, a mexikói állam által a Pemexnek nyújtott segítség, valamint az olaj világpiaci árszintje. A dollárkamatok további csökkenése jó eséllyel a kötvények mostani árának emelkedését vetíti előre. Az állam és a Pemex bonyolult kapcsolata abból ered, hogy az előbbi bevételeinek csaknem 15 százaléka az olajtársaságtól származik.

Emiatt a mexikói kormány erősen érdekelt a Pemex pénzügyi helyzetének javításában, így nemrég 5 milliárd dolláros támogatást adott a vállalatnak a hitelek visszafizetésére és a kötvények visszavásárlására. Az állam emellett egy jelentős kitermelésnövelési tervet is bejelentett, azért is támogatja a Pemexet, hogy egy külföldi magáncég által feltárt, körülbelül egymilliárd hordós készlettel rendelkező tengeri olajmező kitermelésének a jogát megszerezze.

Az olajárak – konjunkturális okokból – kisebb valószínűséggel emelkednek tartósan a mostani árszint fölé, ám ha a kitermelő országokban a geopolitikai feszültségek növekednek, illetve állandósulnak, magasabb árak alakulnak ki. Ha tehát a fentiekből legalább két tényező a Pemex szempontjából kedvező irányba változik, az további árfolyam-emelkedést okozhat, így a ma 7 százalék körüli éves hozam mellett megvásárolható kötvény a viszonylag magas kamatok fölött árfolyamnyereséget is biztosíthat.

Pemex STRATÉGIA
Kapcsolódó cikkek