Pénz- és tőkepiac

Negyedével csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a Budapest Bank

A bank 2020-tól többek között megújuló villamos energiából fedezi központi épületének fogyasztását, korszerűsíti fűtő- és hűtőrendszereit, napelemeket telepít.

A Budapest Bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájának egyik központi eleme a WWF Magyarországgal közösen indított Zöld Program. Ennek legújabb lépéseként a pénzintézet vállalta, hogy környezetvédelmi fejlesztések, beruházások és innovatív megoldások bevezetésével 2025-ig 25 százalékkal csökkenti saját széndioxid-kibocsátását, áll a pénzintézet közleményében.

Az éghajlatváltozás korunk egyik legsúlyosabb problémája, amelyet jelentős részben az emberiség által kibocsátott szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok okoznak. A Budapest Bank önkéntes vállalása keretében azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2025-ig 25 százalékkal csökkenti székházainak és bankfiókjainak ökológiai lábnyomát.

A pénzintézet környezetvédelmi szerepvállalását a WWF Magyarország partnerként támogatja: a természetvédelmi civil szervezet további szakértők bevonásával idén tavasszal felmérte a bank ökológiai lábnyomát működése valamennyi területének átvizsgálásával a villamosenergia-fogyasztástól a flottaüzemeltetésen keresztül a céges étkezésig, valamint a hulladékkezelésig. Az alapítvány emellett a vállalás részleteinek kidolgozásában, illetve az eredmények felülvizsgálatában is segít.

A karboncsökkentés eléréshez a bank 2020-tól többek között megújuló villamos energiából fedezi központi épületének fogyasztását, korszerűsíti fűtő- és hűtőrendszereit, napelemeket telepít a saját tulajdonában lévő ingatlanjaira, elektromos és plug-in hibrid gépjárművekkel bővíti flottáját, valamint működése során még tovább csökkenti papírfelhasználását.

Budapest Bank
Fotó: Kallus György/VG

A Budapest Bank a saját klímavédelmi intézkedésein túl ügyfelei érzékenyítését is célul tűzte ki. Ennek keretében idén tavasszal a Jövőért Álmodók című pályázatával olyan példaértékű kezdeményezéseket támogatott, amelyek valós környezeti problémákra nyújtanak érdemi megoldásokat. Mindezeken túl a bank „ökotermékekkel” is bővítette kínálatát, amelyekkel a lakossági környezetvédelmi beruházásokat támogatja, „zöld” autófinanszírozási megoldása pedig az alacsonyabb környezetterhelésű gépjárművek vásárlásához nyújt kedvezményes finanszírozást magánszemélyeknek és vállalkozásoknak.

Az autóhitel-igénylés is papírmentes, környezetbarát, online alapú.

„A Budapest Bank több évtizedes hagyományra épülő, példamutató vállalati felelősségvállalásával évről évre számos elismerést, díjat érdemelt ki. Ugyanakkor a környezetvédelmi kezdeményezések eddig nem kaptak a CSR stratégiánkban hangsúlyos szerepet. Napjainkban azonban ez olyan súlyos problémává és társadalmi üggyé vált, amelynek kezeléséből felelős vállalatként nekünk is ki kell vennünk a részünket. Éppen ezért határoztuk el, hogy a környezeti fenntarthatóság ezentúl központi szerepet kap stratégiánkban, és szolgáltatásainkkal, termékeinkkel, illetve saját ökológiai lábnyomunk csökkentésével egyaránt aktív szerepet vállalunk Földünk és környezetünk megóvásában” – mondta Puskás András, a Budapest Bank kockázatért és működésért felelős vezérigazgató-helyettese.

pénzintézetek környezetvédelem Budapest Bank
Kapcsolódó cikkek