Pénz- és tőkepiac

Van még erő a blue chipekben

Indokolatlanul alulértékeltek a hazai részvények a KBC elemzői szerint, akik a Magyar Telekomtól várják a legnagyobb növekedést a következő időszakban.

Az utóbbi hónapokban a 39 000–41 000-es sávban mozog a BUX index, ebből kellene kitörni, amire most a technikai kép alapján látszik is lehetőség. A piaci hangulat lassan javul, új történelmi csúcshoz pedig már egy kevesebb mint 10 százalékos rali is elegendő lenne az év végéig – hangzott el a KBC Equitas befektetési klubjának előadásán.

A hazai tőzsdei cégek eredményvárakozásai javulnak, ám közben a BUX nem emelkedik jelentősen, a magyar piacot tehát valamiért büntetik a befektetők, akik vélhetően a Brexit és a kereskedelmi háború kockázatait árazzák az itthoni részvényekbe. A KBC értékelése szerint ugyanakkor pusztán ezek alapján nem indokolt a jelenlegi alacsony árazás, és fair értékbecsléseik szerint jelentős potenciál van a hazai részvényekben.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A Magyar Telekom szép felpattanást mutatott az utóbbi hetekben, a KBC a telekommunikációs papírban látja a legnagyobb növekedési potenciált a blue chipek közül. A Digi 5G-tenderből való kizárása kedvez a vállalatnak, és bár a piaci részesedésért továbbra is éles marad a verseny, az előfizetések nagy lemorzsolódásától nem kell tartania a cégnek, mivel a hazai felhasználók szolgáltatóváltási hajlandósága mindössze 1 százalékos. Az osztalékpolitika tekintetében ugyanakkor továbbra sem tiszta a kép, az elemzők szerint a társaság a következő években részvényenként 27–30 forintot fizethet a befektetőknek.

Az OTP hosszabb távú erősödő trendben van, a bank kelet-közép-európai piacán jóval magasabb az átlagos tőkearányos megtérülési ráta (ROE), mint Nyugat-Európában. Az OTP 16 százalék feletti megtérülési rátával dolgozik, míg az euró­pai átlag mindössze 6,8 százalék. Mindemellett itthon jelentősen bővül a lakossági és a vállalati hitelállomány is, ami ellensúlyozza az alacsony kamatszint kedvezőtlen hatását. A hazai bankpapír árazása nem alacsony, de nem is túlértékelt, a jelenlegi árfolyamszintet a magas ROE indokolja.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

forint blue chipek kbc equitas
Kapcsolódó cikkek