Pénz- és tőkepiac

A Kulcs-Soft van soron a raliban

A pénteki 1700 forint történelmi maximumra tegnap még rátettek egy lapáttal a vásárlók, és 35 millió forintot meghaladó forgalom mellett már kora délután 2000 forint felett járt a kurzus. Az álmos piacáról ismert kispapír húszszázalékos emelkedéssel magabiztosan vezette a BÉT-nyertesek listáját.

A kiugró forgalom azért is meglepő a Kulcs-Soft esetében, mert az alapító nagytulajdonos, Kulcsár Tibor részesedése a BÉT honlapján látható állapot szerint augusztus végén 95,49 százalék (5 729 479 darab részvény) volt, a közkézhányad pedig mindössze 4,51 százalék. Igaz, Kulcsár Tibor korábban többször is úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy szeretné a tulajdonrészét 80-90 százalék közé levinni. Ám ez akkor sem sikerült, amikor tavaly nyáron a Budapesti Értéktőzsde nyilvánosan elérhető kereskedési rendszerén keresztül a közkézhányad növelése céljából június 25. és július 6. között 1390 forintos rögzített jegyzési áron eladásra kínált 100 ezer darab A sorozatú törzsrészvényt. Ezekből akkor egyetlen darab sem kelt el, pedig Kulcsár az első 100 ezer darabot csupán hírverésnek szánta, s nagyobb pakett eladására készült. Igaz, csak a mennyiség tekintetében volt rugalmas, az árat lehorgonyozta.

Az árfolyam mostani meglódulásában Kulcsár Tibornak lehetett szerepe. November 22-én, piacnyitás előtt közzétették, hogy 21-én 17 ezer darab részvényt értékesített a nagytulajdonos 1250 forintos átlagáron, és 5 712 479 darab részvénye maradt. Ezzel generálta az aznapi forgalom döntő részét, és a papírok javát 1400 forinton adta el, miközben az előző hónapban 1300 forint alatt pihent a kurzus.

A befektetői optimizmust erősíthette a társaság november 21-i közleménye is, amely arról tájékoztatta a befektetőket, hogy a Kulcs-Soft elnyerte a Bisnode AAA tanúsítványát, ami azt jelenti, hogy a vállalattal az üzleti kapcsolatok kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony. Ilyen tanúsítvánnyal a magyar piacon a cégek 0,63 százaléka rendelkezik. Tavasszal kicsit ráijesztett a piacra a 2009-es tőzsdére lépése óta stabilan nyereséges Kulcs-Soft. Feltűnő volt, hogy a részvényenkénti 68 forintos elmaradt az előző évi 81 forinttól, pedig az eredménytartalékhoz is hozzányúltak. A magas bázis oka a 2017-ben zárult pereskedés volt a Five International Kft.-vel, így felszabadult csaknem 62 millió forintnyi céltartalék, ami részvényenként plusz 13 forintot hozott. Továbbá a 2017-es a fennállásuk legerősebb üzleti éve volt, ami önmagában 68 forintos osztalék kifizetését tette lehetővé. A féléves számok is kedvezően hatottak. Bár az idei első hat hónap 835 millió forintos konszolidált árbevétele csupán egy hajszállal – 0,4 százalékkal – haladta meg az előző év azonos időszakának bevételét, a személyi jellegű ráfordítások 9 százalékkal, 35 millió forinttal csökkentek. Az IFRS-elszámolás változása is jelentős megtakarítást eredményezett, így az első fél év adózás utáni konszolidált nyeresége 12 százalékkal, 24 millió forinttal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakáé. A harminc éve alapított cég jubileumi kampányának fontos eleme, hogy itthon díjmentesen biztosítják a számlatömböt kiváltó, a felhőben működő BizXpert online számlázó applikációt. A szoftver a tengerentúlon fizetős, a magyar piacon ellenben arra építenek, hogy a sikeres és növekvő cégek majd a felívelő szakaszban is a Kulcs-Soft termékeit választják.

KulcsSoft Kulcsszoft
Ezek is érdekelhetik