Pénz- és tőkepiac

Gyengült a jüan, erősödtek a kötvények az amerikai Hongkong-törvény hatására

Gyengült a jüan, miután az amerikai szenátus Hongkongot védő törvénye új feszültséget okozott Washington és Peking között. A kínai állampapírpiac, amelyen eladási hullámok söpörtek végig az ősszel, kedvezően reagált.

Félhavi mélypontra lökte a jüant a hongkongi zavargások miatt Kína és az Egyesült Államok között keletkezett feszültség. Az elmúlt hetekben szárnyaltak a világ tőzsdeindexei, mivel nőni látszott az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások sikeres befejezésének esélye. Tegnapra azonban elromlott a hangulat. Az amerikai szenátus törvényt fogadott el a hongkongi demokrácia védelmében, amely – ha Trump elnök is aláírja – büntetőintézkedéseket vonhat maga után, és érzékenyen érintheti Hongkong mint globális pénzügyi központ státuszát.

Kína dühödten reagált:

a külügyi szóvivő a nemzetközi normák megsértésének nevezte a törvényt, s kísérletnek az erőszakos hongkongi elemek tisztára mosdatására.

A piacokon úgy értelmezték: új front nyílt, és megint bizonytalanná vált, mikor érhet véget a kereskedelmi háború.

A részvények hátráltak a nemzetközi piacon, a biztonságos állampapírok erősödtek. A kínai jüant pillanatnyilag jobban megviselték a történtek, mint a dollárt:

november eleje óta a leggyengébb szintjét érte el a zöldhasú ellen, 7,038 körül jegyezték.

Gyengülését egyértelműen a külpolitikai feszültség okozta, arra viszont egyáltalán nem reagált, hogy a kínai jegybank (PBOC) lejjebb vitte fő kamatát: az egy- és az ötéves referenciakamata is öt bázisponttal csökkent, 4,15, illetve 4,80 százalékra.

Fotó: AFP

A vágás nem volt meglepő: a bank az utóbbi hetekben már öt bázisponttal csökkentette két másik kamatát is. A kínai állampapírpiac, amelyen eladási hullámok söpörtek végig az ősszel, mindháromszor nagyot erősödött. A tízéves vételi hozama szerdán 3,25 százalékról 3,2 százalék alá süllyedt. (Október végén még 3,33 százalékon, öt hónapos csúcsponton állt.) A PBOC a bankok kötelező tartalékrátáját is csökkentheti.

A lassuló gazdaságot a felpörgő ellenére is támogató monetáris lazítás nem rázta meg nagymértékben a jüant: a rossz washingtoni hírek hatására sem közelítette meg a szep­temberben 7,18-os szinteket elérő, majdnem tizenkét éves mélypontot.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

Egyesült Államok dollár jüan állampapírpiac Kína kötvény hongkongi tüntetés árfolyam
Kapcsolódó cikkek