Pénz- és tőkepiac

Kivárás a font piacán

A toryk győzelme esetén 12 százalékot ralizhat a brit deviza, a Munkáspárt sikere után viszont beszakadhat a keresztárfolyam.

A jövő havi parlamenti választások eredménye határozhatja meg középtávon a font a sorsát. A brit deviza rendkívül érzékenyen reagál a Brexittel kapcsolatos politikai fejleményekre: az idén csaknem 10 százalékos sávban ingadozik az euróval, és 9 százalékosban a dollárral szemben.

A font már négy napja az euróval szembeni 1,16-os szint, a dollárral szemben pedig az 1,28-os kurzus körül oldalazik, a forgalmi adatokból arra lehet következtetni, hogy a befektetők kivárnak a döntéssel, hogy merre induljanak. A piaci adatok szerint naponta átlagosan 76 ezer ügyletet kötöttek a font-euró piacon az elmúlt kétszáz napban, az elmúlt öt napban viszont már csak átlagosan 67 ezret.

A font-dollár piacon még látványosabb a forgalmi üresjárat: a kétszáz napra vetített, napi átlagosan 220 ezer ügylet 140 ezerre esett vissza az elmúlt öt napban.

Fotó: Paul ELLIS / AFP

Elemzők szerint a választások eredményére vár a piac. A HSBC vezető devizapiaci stratégája, David Bloom úgy fogalmazott: még semmi sincs beárazva a fontárfolyamba. A bankház tegnap publikált prognózisa szerint, ha a konzervatív toryk nyerik a választást, tehát ratifikálják Boris Johnson megállapodását, véget érhet a belpolitikai bénultság, és 2020 végére akár az 1,45 eurós szintig ralizhat a deviza. A munkáspárti Jeremy Corbyn győzelme esetén viszont a font az 1,1 eurós szintig gyengülhet, mivel nem tudni, hogy milyen megállapodásról tárgyalna az új kormányfő. A legrosszabbat Bloom szerint az tenné, ha a választásokon sem a Johnson vezette konzervatívok, sem pedig a Corbyn által irányított Munkáspárt nem szerezne többséget, így állandósulna a politikai zűrzavar, felmerülne még egy parlamenti választás réme.

Ha viszont a politikai huzavona a végéhez ér, a kormányzat költségvetési eszközökkel stimulálhatja a gazdaságot, a jegybank pedig elgondolkozhat az alapkamat-emelésen

– tette hozzá Bloom.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Brexit font Labour London tory Jeremy Corbyn
Kapcsolódó cikkek