Pénz- és tőkepiac

Limittel emelkedő árfolyamot hozott a Nutex-spekuláció

Faragó József | Felkavarták a Nutex piacának állóvizét a pénteken, késő este közzétett közgyűlési előterjesztések. A kurzus az elmúlt hónapokat 32 forint alatt töltötte, ám tegnap kora dálutánra 20 százalékkal 43 forint fölé emelkedett az üres társaság árfolyama. Ilyen lendületes kereskedést utoljára az emlékezetes nyári „uborkarali” idején láthattunk, amikor a korábban 10 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkező Huber István 5 százalék alá csökkentette részesedését.

A Nutex (ex-Humet) fő tevékenysége korábban a humifulváttartalmú gyógyászati készítmények kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása volt. Ám a társaság az elmúlt években alapvetően egy saját vagyonát kezelő vállalattá vált. Tavaly egy részvényre 28,38 forint veszteség jutott, míg egy évvel korábban 82,05 forint volt a részvényenkénti mínusz. Adósságaiktól ellenben megszabadultak az elmúlt két évben a nagyrészt készpénzes, zárt körű tőkeemelések során. Sőt a tőkeemelésekkel tetemes készpénzkészletet halmoztak fel, ami alkalmas lehet akvizíciók finanszírozására.

Nem véletlen tehát a december 6-ra összehívott rendkívüli közgyűlés első napirendi pontja, amely a társaság akvizíciós stratégiájára vonatkozik. Az igazgatótanács arra kér felhatalmazást, hogy akár vásárlással, akár az alaptőke zárt körben történő felemelése során a tőkeemelők által rendelkezésre bocsátott, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a társaság a méretét akár nagymértékben meghaladó értékű eszközök tulajdonjogát szerezze meg. Ennek következtében a társaság teljesen új reálgazdasági tevékenységgel működne tovább. A tervezett tőkeemeléssel az új tulajdonosok tetemes, akár többségi részesedést is szerezhetnek. Szintén az igazgatótanács terjesztette elő a harmadik napirendi pontot, amelyben felhatalmazást kér, hogy a Nutex alaptőkéjét a 2024. december 5. napjáig tartó időszakban egy vagy több alkalommal, zárt körben vagy nyilvánosan, de összesen legfeljebb 30 milliárd forintra felemelje. Az előterjesztések előzménye, amit már november 6-án közzétettek, hogy egy befektetőcsoport többségi részesedést kíván szerezni a Nutexben, s cserébe egy nagyobb vállalatcsoport tulajdonát adná át.

Izgalmas részvényesi csatát ígér a közgyűlés, miután a szavazatok legalább 1 százalékával rendelkező részvényesek is előterjesztették javaslataikat. Egyebek közt a részvénystruktúra egyszerűsítését javasolják, ennek során a szavazatelsőbbségi részvényeket törzsrészvénnyé alakítanák. Megváltoztatnák az alapszabályt is oly módon, hogy a közgyűlés határozatképességéhez szükséges legyen a szavazatok minimum 5 százaléka. Emellett arra is felszólítják az igazgatótanácsot, hogy a közgyűléseket Budapesten rendezzék, a mostani közgyűlési helyszín Erdőbénye.

Ezek is érdekelhetik