Pénz- és tőkepiac

A bankjegycsere program négy-öt milliárd forint többlet költséget jelentett a jegybanknak

Lezárult a bankjegycsere program, a régi tízezer forintosokat december 31-ig lehet használni – hangzott el az MNB sajtótájékoztatóján.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt öt évben hat forint címletet cserélt, 2019 december 31-én pedig lezárul a bankjegycsere program – hangzott el az jegybankban tartott sajtótájékoztatón.

A bankjegyek cseréje összesen 4-5 milliárd forint többlet költséget jelentett a jegybanknak, válaszolta a Világgazdaság kérdésére Pataki Tibor az MNB igazgatója.

Az elmúlt öt évben az 1997-től kibocsátott forint bankjegyeket cserélték le, öt címlet esetében már csak az új bankjegyek vannak forgalomban, a tízezer forintos esetében pedig a régi címletekkel december 31-ig lehet fizetni.

A készpénzcsere során 900 millió megújított forint bankjegyet gyártottak le, és 350 millió régi bankjegyet vontak be, aminek az összsúlya 350 tonna. Pataki Tibor hozzátette:

a bevont régi bankjegyek mindössze 4 százaléka nem áramlott vissza a jegybankba.

A magyar gazdaság készpénzintenzív, a arányában mért készpénzállomány eléri a 14 százalékot – erről már Bódi-Schubert Anikó az MNB főosztályvezetője beszélt.

Pataki Tibor
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, míg Svédországban a bankjegyállomány GDP arányosan az 1 százalékot éri el, Dániában 3 százalék, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 8 százalék a készpénzállomány nagysága. Ugyanakkor az, hogy mennyi készpénzt használ egy ország az nem tekinthető fejlettségi mutatónak.

Az MNB a bankjegycsere program keretében elindított egy a világon egyedülálló forint applikációt is (Forint App), ami a lakosság számára nyújt segítséget a bankjegy valódiságának vizsgálatára.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Forint App nem helyettesíti a professzionális bankjegyellenőrző berendezéseket, és hozzátették az applikáció ingyenes és bármelyik app store-ból letölthető. Az alkalmazás egyébként két funkcióval rendelkezik egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosítanak azok valódiságának a vizsgálatára, másrészt a bankjegyek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt is nyújtanak.

bankjegycsere program Forint App MNB
Kapcsolódó cikkek