Pénz- és tőkepiac

Ellenálláshoz ért az amerikai tőzsde

Az elmúlt hetekben viszont némileg lassítani kezdtek a tőzsdék, és a szeptember óta tartó jobb hangulatban is kezd beállni valamiféle változás.

Az idei évre aligha lehet panasz a befektetők körében, a főbb indexek látványos teljesítményre voltak képesek, jócskán meghaladva az általános várakozásokat. A német DAX csaknem 25, az S&P 500 index szintén 25 százalékot emelkedett egy év alatt, szép hozamokkal örvendeztetve meg a piaci szereplőket.

A háttérben persze számos ok húzódik, a kereskedelmi háború alakulása talán nem annyira durva eddig, mint amire sokan számítottak, miközben a monetáris politika nagyon alkalmazkodónak bizonyult, újraindítva korábbi programokat és kamatvágási ciklusokat. Bár az eredményvárakozások látványosan nem javultak, azért a profitmarzsok még mindig nagyon erősek,

a nettó marzs 10 százalék körül alakult az utóbbi negyedévekben.

Az elmúlt hetekben viszont némileg lassítani kezdtek a tőzsdék, és a szeptember óta tartó jobb hangulatban is kezd beállni valamiféle változás. Először november végén volt egy kisebb elgyengülés, ám csupán 2-3 százalékos korrekció történt. Innen az S&P 500 ismét megpróbálkozott a 3150 pontos szintekkel, de úgy fest, hogy megint nem sikerül átvinnie.

Egyelőre tehát makacs a szint, persze nem zárható ki, hogy ilyen erős év után a nagy külföldi szereplők közül sokan már a profit realizálásán gondolkoznak, főleg úgy, hogy a tavalyi év végén sem volt túl megnyugtató a piacon lenni. Egy évvel ezelőtt ugyanis erős mozgások, jókora esések voltak a tőzsdéken, ami sokakban élénk emlékeket hagyhatott. Nem biztos, hogy ezt szívesen újraélnék most a befektetők.

Az 50 napos mozgóátlag és a korábbi lokális csúcsok is támaszt nyújthatnak 3000 pont felett, ezt a szintet érdemes figyelni, ha gyengülne az S&P 500.

Igaz, nagy visszaesést azért ez sem okozna, alig pár százalékot. Az év végén tehát lesz mire figyelniük a befektetőknek, a fentiek függvényében lehet majd érdekes az év végi zárás és az utolsó hetek alakulása.

marzs tőzsde DAX
Kapcsolódó cikkek