Pénz- és tőkepiac

Limittel drágul nyitás után az Aramco

Tíz százalékos, vagyis a helyi kereskedési szabályok szerinti limites drágulással debütált a szaúdi Aramco olajvállalat a tőzsdén.

Tíz százalékos, vagyis a helyi kereskedési szabályok szerinti limites drágulással debütált a szaúdi Aramco olajvállalat a tőzsdén. A társaság részvényeinek árfolyama 35,2 riálig emelkedtek, s ezzel a cég piaci értéke 1,88 ezer milliárd dollárra nőtt. A világ legjövedelmezőbb vállalata 32 riálon dobta piacra részvényeit.

A szaúdi állami olajtársaság az elsődleges részvénykibocsátása (IPO) során 32 riálra (8,53 dollár) árazta be a papírt, amivel 25,6 milliárd dollárra értékelte a piacra dobott 1,5 százalékos pakettet. A legértékesebb tőzsdei vállalatok körében jó ideig a második helyért harcolhat egymással az Apple–Microsoft–Alphabet–Amazon kvartett, az Aramco 1,8 ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációja ugyanis messze veri az iPhone gyártójának 1,2 milliárdos értékét.

A 2020-as üzleti évre az Aramco 75 milliárd dolláros kifizetését vállalta, ezzel is megolajozva az érdeklődést a részvényei iránt. Az IPO-ból származó bevétel az állami fejlesztési alapba (PIF) megy, és olajiparon kívüli beruházásokra költik.

(Címlapkép: AFP)

aramco tőzsde Saudi Aramco
Kapcsolódó cikkek