Pénz- és tőkepiac

Négy-ötmilliárd forintba került a bankjegycsere

A készpénzcsere során 900 millió megújított forintbankjegyet gyártottak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt öt évben hat forintcímletet cserélt le, a program december 31-én lezárul. A bankjegycsere 4-5 milliárd forint többletköltséget okozott a jegybanknak

– válaszolt a Világgazdaság kérdésére Pataki Tibor, az MNB igazgatója. Az elmúlt öt évben az 1997-től kibocsátott forintbankjegyeket cserélték le, öt címlet esetében már csak az újak vannak forgalomban, a régi tízezresekkel az év végéig lehet fizetni.

Fotó: Shutterstock

A készpénzcsere során 900 millió megújított forintbankjegyet gyártottak, és 350 millió régit vontak be. Pataki Tibor közölte, hogy a bevont régi bankjegyeknek csak a 4 százaléka nem áramlott vissza a jegybankba. Tavaly alig egy hamis jutott egymillió darab bankjegyre, míg 2011-ben még tíz. A kárérték is esik, az évi tízmillió forintot sem éri el a lefoglalt hamisítványok összértéke. A magyar gazdaság készpénzintenzív, a arányában mért készpénzállomány 14 százalék – erről Bódi-Schubert Anikó, az MNB főosztályvezetője beszélt.

Ezzel szemben a svédországi bankjegyállomány a GDP 1 százalékát éri el, a dániai a 3, az amerikai a 8 százalékát. Az MNB a bankjegycsereprogram keretében elindította Forint App nevű applikációját, amely segíti a bankjegyek valódiságának vizsgálatát.

bankjegycsere program MNB
Kapcsolódó cikkek