Pénz- és tőkepiac

Óvatosak az elemzők az európai részvényekkel kapcsolatban

A nagyobb elemzőházak közül jó néhány optimista, bár inkább arra számítanak, hogy bizonyos európai szektorok ralizhatnak jövőre.

Nem könnyű hozzáadott értéket találni a részvénypiacokon tíz év rali után, hiszen ahol nem volt kiemelkedő árfolyam-emelkedés, ott erre meg is volt a súlyos fundamentális ok. Így van ez az Euro Stoxx indexszel is, amely 2015 óta nem tudott a kereskedési sávból kitörni, és csak az utolsó 11 hónapban mutatott kiváló teljesítményt.

A nagyobb elemzőházak közül jó néhány optimista, bár inkább arra számítanak, hogy bizonyos európai szektorok ralizhatnak jövőre.

A Lazard Asset Management még 2019 harmadik negyedévében átrendezte európai portfólióját, és eladta a drágává váló növekedési részvényeket, amelyek helyére a ciklikus, az építőipari és a pénzügyi szektorból vásárolt papírokat. A szakemberek fiskális lazításra számítanak a kontinensen, ami az építőiparnak nyújthat támaszt. Olcsónak tartják a bankrészvényeket, tekintve, hogy az Európai Központi Bank a monetáris programjában elkezdett figyelni a szektor nyereségességére is.

Fotó: AFP

Szerintük érdemes vasat tartani az európai tűzbe is, mert elég egy szikra – ilyen lehet például egy kereskedelmi részmegállapodás az és az Egyesült Államok között –, és az alulértékelt részvények erősödhetnek.

A Schroders szerint hiába várunk a kormányzatok megnövelt költéseire, ez nem fogja javítani az európai részvények teljesítményét, elemzőik inkább a relatív alulértékeltségük miatt tartják érdekesnek az olajipari és iparvállalatokat és a bankokat. Martin Skanberg, a Schroders alapkezelője szerint

volt miért kimaradni az európai részvényekből, ám csendben mégis majdnem 25 százalékos teljesítményt értek el idén.

Szerinte jövőre sem szabad a politikai és kereskedelmi csatazaj miatt lemaradni a befektetési lehetőségekről.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

részvény alapkezelő tőzsde
Kapcsolódó cikkek