Nemzetközi gazdaság

Óvatosan optimisták az elemzők az európai részvényekkel

Kiss Mónika | Nem könnyű hozzáadott értéket találni a részvénypiacokon tíz év rali után, hiszen ahol nem volt kiemelkedő árfolyam-emelkedés, ott erre meg is volt a súlyos fundamentális ok. Így van ez az Euro Stoxx indexszel is, amely 2015 óta nem tudott a kereskedési sávból kitörni, és csak az utolsó 11 hónapban mutatott kiváló teljesítményt. A nagyobb elemzőházak közül jó néhány optimista, bár inkább arra számítanak, hogy bizonyos európai szektorok ralizhatnak jövőre.

A Lazard Asset Management még 2019 harmadik negyedévében átrendezte európai portfólióját, és eladta a drágává váló növeke­dési részvényeket, amelyek helyére a ciklikus, az építőipari és a pénzügyi szektorból vásárolt papírokat. A szakemberek fiskális lazításra számítanak a kontinensen, ami az építőiparnak nyújthat támaszt. Olcsónak tartják a bankrészvényeket, tekintve, hogy az Európai Központi Bank a monetáris programjában elkezdett figyelni a szektor nyereségességére is. Szerintük érdemes vasat tartani az

európai tűzbe is, mert elég egy szikra – ilyen lehet például egy kereskedelmi részmegállapodás az és az Egyesült Államok között –, és az alulértékelt részvények erősödhetnek.

A Schroders szerint hiába várunk a kormányzatok megnövelt költéseire, ez nem fogja javítani az európai részvények teljesítményét, elemzőik inkább a relatív alulértékeltségük miatt tartják érdekesnek az olajipari és iparvállalatokat és a bankokat. Martin Skanberg, a Schroders alapkezelője szerint volt miért kimaradni az európai részvényekből, ám csendben mégis majdnem 25 százalékos teljesítményt értek el idén. Szerinte jövőre sem szabad a politikai és kereskedelmi csatazaj miatt lemaradni a befektetési lehetőségekről. Ha az értékeltségeket nézzük, az MSCI EMU indexe még mindig csak 17,5-es P/E-szorzón kereskedik, ami olcsónak számít az S&P 500 19,1-szeres szorzójához képest. A Schroders az egyedi részvénykiválasztásban hisz, ami a cég értelmezésében alkalmazkodik az üzleti ciklushoz is. Ez a ház is a ciklikus részvényekben keresi a többletértéket, mivel szerinte 2020-ban szinkronizált globális fellendülés kezdődhet. Ugyanilyen megfontolásból kerülnek be kosarába a korábban messziről elkerült olaj- és gázszektor és a pénzügyi részvények közül azok a bankok, amelyek erős franchise-hálózattal rendelkeznek, és domináns a piaci helyzetük.

Józanabb hangot üt meg a Russell Invest­ments, a cég elemzői szerint Európa a kereskedelmi háború civil áldozata, és az autóipari is ezt a kontinenst érinti a leginkább. Bár az eurózóna a lazább monetáris feltételektől támogatva fellendülhet, a politikai kockázat még mindig ott van. A Russell szakemberei emlékeztetnek, hogy tavaly ilyenkor a tízéves olasz államkötvényhozam 4 százalék felé haladt, és sokan az olasz bankok fizetőképessége miatt aggódtak. Ehhez képest mostanra a dél-európai helyzet sokkal több optimizmusra ad okot, és ha ez a folyamat tovább tart, Európa jó választás lehet.

európai részvények
Ezek is érdekelhetik