Pénz- és tőkepiac

Az inflációval alacsonyabb kamattal igényelhető lakáshitel

A 2019. decemberi infláció 4 százalék volt, a hitelkamatok viszont érdemben nem változtak. Így lakáshitelt – már több kamatperiódus esetén is – akár alacsonyabb kamattal igényelhetünk, mint amekkora a decemberi infláció volt. Emiatt egy 10 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú hitel első éves kamatköltsége akár 63 ezer forinttal kevesebb lehet az átlagos drágulás mértékénél.

A 2019. decemberi kicsivel meghaladva a várakozásokat, 4 százalékra emelkedett. A növekedés egyik oka, hogy 2018 év végén – ezen időszakhoz viszonyítva számították ki a mostani értéket – csökkentek az üzemanyagárak. A hitelkamatok azonban nem módosultak, emiatt több lakáshitelnek már negatív a reálkamata.

A 2019. decemberi 4 százalékos drágulás azt jelenti, hogy egy 2018. decemberében 10 millió forintot érő árukosárért tavaly év végén 400 ezer forinttal többet kellet kifizetnünk. A legkedvezőbb lakáshitelek kamatai a 13 hazai bank ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén – az inflációnál kisebb mértékűek. Vagyis a reálkamat – inflációval csökkentett kamatláb – ebben az esetben negatív.

Részletesebb elemzést követően azt láthatjuk, hogy szinte valamennyi kamatperiódus esetén ugyanez a helyzet. A jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú – ez azt jelenti, hogy a bank egyoldalúan a kamatát 10 évig nem módosíthatja – lakáshitel kamata például a hitelkalkulátor szerint közel 0,6 százalékkal alacsonyabb a 2019. decemberi inflációnál. Számszerűsítve: egy 10 éves kamatperiódusú kölcsönre – 10 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén – az első évben 334 ezer forint kamatot kell kifizetnünk, ami 63 ezer forinttal kevesebb, mint amennyivel egy 10 millió forint értékű árukosár drágult egy év alatt.

reálkamat lakáshitel bankmonitor
Kapcsolódó cikkek