Pénz- és tőkepiac

Bankszövetség: külföldre kerülhet a magyar pénzforgalom

A pénzforgalmi szolgáltatások határon belül tartását veszélyezteti a tranzakciós illeték fennmaradása. A bankszektor tagjai befejezik a felkészülést az azonnali fizetés startjára.

Jó az együttműködés a bankszektor, a kormányzat és a jegybank között, csak tavaly hatszáz alkalommal egyeztettek – mondta el Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. A legfontosabb kihívás szerinte a pénzügyi szolgáltatások határokon belül tartása. Emlékeztetett: a magyar gazdaság szereplőinek finanszírozása kétharmad részben még mindig külföldről – anyavállalatoktól vagy külföldi pénzintézetek hiteleiből – történik. A pénzforgalmi területen nem szabad megengedni hasonlót, ám a szektornak versenyhátrányt okoz a tranzakciós illeték, amit a határon átnyúló szolgáltatók nem fizetnek. „A pénzforgalmi bevételek 70 százaléka illeték formájában a költségvetésbe kerül” – mutatott rá a főtitkár.

Becsei András, a bankszövetség elnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója szerint csak a tranzakciós illeték számlánként évi 10 ezer forintos költsége a különbözet a vetélytársakkal szemben, pusztán a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel után évi 25 milliárd forint illetéket fizetnek a bankok. „Az összes és illeték jellegű elvonás a bankok költségeinek 20 százalékát teszi ki” – tette hozzá Jelasity Radován, a bankszövetség alelnöke, az Erste elnök-vezérigazgatója.

Jönnek márciustól az azonnali utalások

Március elején elindulnak az azonnali utalások Magyarországon, január végéig pedig megérkeznek a banki költségekről szóló részletes kimutatások is az érintett ügyfelekhez – jelentették be a Magyar Bankszövetség vezetői.

Becsei András arról is beszélt, hogy az azonnali fizetési rendszer a bankszektor minden eddiginél jelentősebb, egyedi beruházása.

A szektor a fejlesztésekre 30-40 milliárd forintot költött, a feladat teljesítése több százezer munkaórát kötött le. A március 2-i indulásra minden klíringtag felkészült, mindegyikük küldeni és fogadni is tudja majd az azonnali fizetési rendszerbe beérkező megbízásokat.

Fotó: Nagy László Nándor

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

A jegybankra várva

A Növekedési kötvényprogram új világot hoz a pénzintézeteknek, amelyek a tervezés alatt álló kkv-kötvényprogramot is várják, és a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönről is elkezdődött az egyeztetés. A Magyar Nemzeti Bank zöldhitelprogramjának tőkekövetelmény-kedvezményét jó lé­pésnek tartja a bankszektor. | VG

 

azonnali fizetés azonnali fizetési rendszer (AFR) kovács levente Magyar Bankszövetség
Kapcsolódó cikkek