Pénz- és tőkepiac

Folytatódik a palládium ralija

Két részre szakadt a nemesfémek piaca az elmúlt pár héten.

Két részre szakadt a nemesfémek piaca az elmúlt pár héten: míg az arany és az ezüst piacára a tavalyi rali után most a tanácstalanság jellemző, addig az autóiparban a káros gázok semlegesítéséhez használt palládium és ródium árfolyama tovább emelkedett. Áruk eddig nem tapasztalt magasságokba ugrott a kereslet erőteljes növekedése miatt, amit a kínai károsanyag-kibocsátási előírások szigorodása váltott ki. A közelmúltban a dél-afrikai bányákban kialakult energiaellátási gondok tovább csökkentették a piac likviditását, ami szintén segítette a ralit.

A palládiumot és a ródiumot valamivel kisebb dinamikával követi a platina is, viszont itt a momentum nagymértékben az előző kettő ralijának következménye. Az árfolyam az 1000 dolláros lélektani szintet teszteli, amit ha sikerül áttörnie, tovább követheti társait, bár a fundamentális felhajtóerő itt sokkal kisebb, mivel a platina a dízelmotorokban használatos alapanyag.

Közben az árupiacok más szegmenseiben sokéves mélypontok dőlnek meg. Az amerikai földgázkontraktusok négyéves mélypontra estek hétfőn az enyhe tél miatt. A tavaly februári kemény hidegeket követő készlethalmozódás eredménye az lett, hogy decemberben 20 százalékkal magasabb szinten voltak a gáztartalékok, mint egy évvel ezelőtt. Egyre inkább úgy tűnik, a gázárak mélyrepülésének csak a termelés lényeges, önkéntes vagy kényszerű csökkenése vethet véget. A nettó spekulatív short pozíciók historikus csúcsokra értek, ami mindenképpen magában hordozza egy sokkhatás esetén a pozíciók pánikszerű zárását, ami gyors áremelkedést eredményezhet. Ehhez viszont nagy hidegre vagy készletcsökkenésre lenne szükség, ami, úgy tűnik, nem valószínű az idén.

A világ két legfontosabb élelmiszer-gabonája, a búza és a rizs, nagymértékben drágul januárban. A búza árfolyamát elsősorban az új észak-afrikai és török beszerzési tenderek húzták felfelé. Az európai kereslet is különösen nagy volt, mivel a franciaországi sztrájkok miatt lelassult a gabonaszállítás.

 

nemesfém Palladium
Kapcsolódó cikkek