Pénz- és tőkepiac

Már tíz évre fixál a többség

Az elmúlt hónapokban már kilenc év körül mozgott az új lakáshitel-szerződések átlagos kamatperiódusa, az öt éven túli időtartamra rögzített kamattal megkötött szerződések aránya tavaly novemberig már meghaladta a 70 százalékot.

Egyre több új lakáshiteladós választja a tízéves vagy annál hosszabb kamatperiódusú konstrukciókat – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. A jegybank adatai szerint a múlt év novemberében megkötött lakáshitel-szerződéseknél 108 hónap – pontosan kilenc év – volt a megállapodáskor rögzített kamatperiódus átlagos hossza, miközben egy évvel korábban még 97,6 hónapnál – valamivel több, mint 8 évnél – járt a kimutatott érték. Az egy éven túl fixált hiteleknél értelemszerűen valamivel nagyobb is az átlag:

a 2018. novemberi 103,1 után két hónappal ezelőtt már 109,7 hónapot tett ki.

Figyelemre méltó emellett, hogy a legfeljebb egyéves kamatfixálású lakáshiteleknél fokozatosan csökken az MNB által kiszámolt átlagérték: 2017 novemberében még 8,1 hónapnál járt, 2018 őszén viszont már csak 6,5, 2019 tizenegyedik hónapjában pedig 5,4 hónapnál. Ez arra utal, hogy azok az adósok, akik a kedvezőbb kondíciók érdekében hajlandók nagyobb kamatkockázatot vállalni, egyre inkább az éven belüli fixálást választják az egyéves helyett.

Fotó: Kallus György / VG

A választott átlagos kamatperiódusok megnyúlása szépen tükröződik az új lakáshitel-szerződések megoszlásánál is. A jegybanki statisztikák szerint a múlt év első tizenegy hónapjában kötött 831,7 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződésnek már csak 3,1 százaléka volt legfeljebb egyéves kamatperiódusú, holott egy évvel korábban még 16 százalék fölött járt az arány.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

kamatperiódus lakáshitel MNB
Kapcsolódó cikkek