Pénz- és tőkepiac

Megpróbálják idő előtt lemásolni a Richter csodagyógyszerét

Bírósági beadványt nyújtott be a Vraylar piaci pozícióinak védelmében a magyar gyártó amerikai értékesítési partnere, az Allergan. A hírek szerint ugyanis indiai gyógyszercégek szándékában állhat a rendre értékesítési rekordokat döntő antipszichotikum generikus változatát elkészíteni, csakhogy a szer még évekig szabadalmi védelem alatt áll.

Pert indított az Allergan az Egyesült Államokban, arra hivatkozva, hogy állítása szerint három indiai gyógyszergyártó készül arra, hogy a cariprazine-hatóanyagú Vraylar generikus változatával bővítse kínálatát, holott a termék még évekig szabadalmi védettséggel rendelkezik. Az ír-amerikai gyógyszergyártó beadványa szerint a Sun Pharma, az Aurobindo és a Zydus Cadila nevű társaság feltételezett lépése a gyógyszer két szabadalmát is sértené.

A Richter készítményét az Egyesült Államokban 2015 óta forgalmazó Allergan azt szeretné elérni, hogy a wilmingtoni (Delaware állam) szövetségi bíróság olyan végzést hozzon, amely megakadályozza a generikumok gyártását mindaddig, amíg a Vraylar szabadalmi védettsége le nem jár. Hozzátették, kártérítési igénnyel is fellépnek az indiai gyártók ellen, ha a generikus Vraylar készítmények gyártása mégis elkezdődne a kizárólagosság lejárta előtt. A Vraylar-szabadalmak tulajdonosa a Richter, a védettség pedig 2028-ig, illetve 2029-ig van érvényben, a DrugPatentWatch adatai szerint a Vraylar generikus változata legkorábban 2028. december 16-án jegyezhető be.

A Világgazdaság kereste levélben a három indiai gyógyszercéget, de lapzártáig nem érkezett tőlük válasz, mint ahogy az Allergan sajtóosztályától sem. A Bloomberg hírügynökség szakúságírója, Chris­topher Yasiejko – a beadvány birtokában – lapunk számára megerősítette a hírt.

A skizofrénia és az I-es típusú bipoláris betegség különböző tüneteinek enyhítésére kifejlesztett Vraylar amerikai értékesítése elérte az 574,4 millió dollárt a tavalyi év első kilenc hónapjában (miután egy évvel korábban 336,6 millió dolláros volt az értékesítés). 2019 decemberében pedig 80 százalékkal több Vraylar-receptet írtak fel az amerikai orvosok, mint egy évvel korábban. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint a készítmény idén szintet léphet az Egyesült Államokban, értékesítése pedig meghaladhatja az egymilliárd dollárt. A forgalom után a Richtert jogdíj illeti meg, a részesedés mértéke a forgalom mintegy 18 százaléka.

A Vraylart az Allergan kizárólagos értékesítési joggal forgalmazza az Egyesült Államokban, a licenc kiterjed Kanadára is, de ott még nem vezették be a készítményt. A termék piacának bővítése számos országban napirenden van, tavaly a Mitsubishi Tanabe Pharma törzskönyveztette a Richter gyógyszerét Szingapúrban és Thaiföldön, a Hikma Pharmával kötött megállapodás szerint a szer hamarosan megjelenik a közel-keleti és egyes észak-afrikai országokban is.

Ezek is érdekelhetik