Pénz- és tőkepiac

Meseszerű év a Walt Disney mögött

Disney nagyon jó úton jár, és a tavalyi évben elért 30 százalékos részvényárfolyam-növekedés az idén akár megismétlődhet.

Soha nem látott sikereket könyvelhet el a 2019-es évre a Walt Disney, számos mozifilmje jóval felülmúlta az előzetes várakozásokat, és a streamingszolgáltatása is sikeresen indult novemberben.

Mióta statisztikák készülnek a megjelenő mozifilmek hivatalos bevételeiről, nem volt olyanra példa, hogy a legtöbb bevételt hozó filmek listáján egy cég adta volna az első hét helyezettet.

A Disney-nek a jelek szerint ez sikerült 2019-ben: három Marvel-mozi, három rajzfilmfolytatás és egy Star Wars-epizód végzett az élen. Ráadásul úgy tűnik, hogy

mind a hét film eléri az egymilliárd dolláros álomhatárt (a Star Warsnak százmillió hiányzik még ehhez), erre szintén nem volt még soha precedens.

Az is beszédes, hogy a Disney-filmeken kívül ez mindössze két filmnek sikerült tavaly.

Ilyen filmgyártási háttérrel jogosan reménykedtek a Disney döntéshozói, hogy a saját strea­ming­szolgáltatásuk is könnyen sikerre vihető, és ezt a novemberben elindított szolgáltatás első regisztrációs napján számlált tízmillió feliratkozó igazolta is. Ráadásul a cég rendkívül jó kommunikációs stratégiát választott: annak ellenére, hogy a brandet mindenki ismerheti, rendre úgy jelentek meg a hirdetésben, hogy Disney, Marvel, Star Wars, National Geographic. Méghozzá egy igen masszív hirdetési kampány keretein belül, hiszen

a vállalat szeptember óta 250 millió dollárt költött a Disney+ szolgáltatás hirdetéseire.

Az sem lehet kérdés, hogy a piacra lépő új szereplőként a Disney-nek lehet a legnagyobb ereje egy esetleges árverseny beindításában. Szakértők azt sem zárják ki, hogy az induló 6,99 dolláros árat akár csökkentheti is a vállalat, kannibalizálva ezzel a piacot.

Mindezek azt mutatják, hogy a Disney nagyon jó úton jár, és a tavalyi évben elért 30 százalékos részvényárfolyam-növekedés az idén akár megismétlődhet. Különösen annak fényében, hogy a kedvezőtlen piaci hangulat miatt egy kisebb korrekcióval kezdték az évet a Disney papírjai.

 

vállalat Walt Disney Disney marvel
Kapcsolódó cikkek